Helyi sport

2023.01.14. 17:31

Jászapáti Petra negyedik lett az Eb-n 1500 méteren

V. P.

Jászapáti Petra negyedik lett a leghosszabb távon.

Fotó: Illyés Tibor

A szegedi short trackes nagyon magabiztos versenyzéssel menetelt a fináléba, mert pénteki selejtezős és szombati elődöntős futamát is megnyerte. Ezúttal szakított szokásos taktikájával, és megpróbált elöl helyezkedni, így 12 körrel a vége előtt élre állt, majd fokozatosan hátrébb csúszott, de nyolc körrel a vége előtt egy újabb jó ritmusváltással visszaszerezte az első helyet.

Ekkor már nagyon komoly tempóban köröztek a versenyzők, ám a futam nagy esélyesei egyesével megelőzték a 24 éves magyar gyorskorcsolyázót: előbb a női mezőny egyeduralkodója, a címvédő holland Suzanne Schulting, majd az olimpiai és világbajnoki érmes belga Hanne Desmet, végül a táv német Eb-ezüstérmese, Anna Seidel került elé. Az élmezőny ebben a sorrendben is haladt át a célvonalon, azaz Jászapátinak két-két váltóval szerzett ezüst- és bronzérem után nem jött össze az első egyéni Eb-érem.

Az egyaránt az elődöntőben kiesett másik két magyar induló közül a szintén szegedi Somodi Maja 15., míg Sziliczei-Német Rebeka 18. lett.

A legrövidebb távon viszont elsőként a vegyes váltóval olimpiai bronzérmes Kónya Zsófiát szólították jégre, aki rajt-cél győzelemmel nyerte meg az első futamát, majd a következő futamban Kónyát a cseh Petra Vankova érdekes körülmények között megelőzte.

– Nem vagyok boldog, de egész évben jobban ment az 1000 méter, mint az 500. Szerintem kizárást ért volna a cseh lány előzése, mert nem hiszem, hogy előrébb lett volna nálam, amikor a kanyarban összeértünk – értékelt Kónya, aki szintén nincs százszázalékos állapotban a betegségét követően.

A Ferencvárosban sportoló szegedi, Nógrádi Bence hatodik helyen végzett 500 méteren a gdanski rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon, míg Jászapáti Petra 10. lett, mivel a kisdöntőben nem állt rajthoz.

A pekingi olimpián szerepelt 20 éves versenyző pályafutása eddigi legnagyobb sikerét könyvelhette el a fináléba jutással. A továbbjuttatások miatt hatfős mezőnyben viszont nem sikerült jól a rajtja, mert a második pozícióból visszazuhant a negyedik helyre. Ezt viszont sokáig jól tartotta, azonban az utolsó körben a másik két riválisa is megelőzte, így hatodikként zárt. Az olasz Pietro Sighel rajt-cél győzelemmel diadalmaskodott az 1500 méteren győztes holland Jens van 'T Wout előtt.

A nőknél Jászapáti Petra a szerencsétlen elődöntős bukása után a kisdöntőben nem állt rajthoz, de az MTI információja szerint bokasérülése ellenére vállalja a szereplést a női váltó elődöntőjében. A sprinttáv negyeddöntőjében kiesett Bácskai Sára Luca 16., míg a selejtezőben búcsúzott Kónya Zsófia 22. lett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában