Fókuszban a közérthetőség

2023.04.08. 07:00

A szegedi játékvezető és társa elmagyarázta a kézilabda alapvető szabályait – VIDEÓ

A szegedi Kiss Olivér és a debreceni Bíró Ádám révén Magyarország tizenhat év után delegált ismét játékvezető párost a férfi kézilabda-világbajnokságra januárban. Most egy videós beszélgetés során magyarázták el a sportág legalapvetőbb szabályait.

Becsei Dávid

Bíró Ádám (balról) és Kiss Olivér a januári világbajnokságon négy mérkőzést vezetett.

Fotó: Karnok Csaba

– Az a belül védekezés, amikor a védőjátékos egyik lába teljesen a hatos vonalon belül van. Ha a kézilabdázó mindkét lába érinti a vonalat és a sarka belóg, az nem számít belül védekezésnek. De mivel a játékvezető, aki ezt megítéli, általában a játékos mögött áll, így szinte esélye sincs látni, hogy a lábfejének eleje hol van. A másodperc törtrésze alatt kell dönteni, így ha a védő sarkánál nagyobb rész belül belül van, általában hétméterest ítélünk – avatta be a részletekbe a Sport 1 Televízió Kézivezérlés Extra műsorának nézőit Bíró Ádám.

A belemenések megítélésével kapcsolatban Kiss Olivér úgy fogalmazott, a játékvezetőknek elsődlegesen azt kell jól megítélniük, hogy a támadó vagy a védő foglalta el a pozíciót hamarabb.

– Élőben nem egyszerű ezt megítélni. Oldalról a támadó elé nem lehet beugrani, de azért minden mérkőzésen láthatunk támadójátékos elleni ítéletet is mindezek ellenére. Labda nélkül is van belemenés. A szélsők gyakran próbálnak minket megtéveszteni, ezért ezeket különösen figyelni kell és sárga lappal vagy kétperces kiállítással büntetni a játékost – magyarázta Kiss.

Az elmúlt években a kézilabda felgyorsult. Emiatt egyre többen javasolják, hogy három játékvezető ténykedjen a mérkőzéseken, mint kosárlabdában. 

– Még nem volt szerencsénk kipróbálni hárman vezetni. Eleinte lehet, hogy nagyon idegennek éreznénk, de nagyon gyors a játék és túl sok mindenre kell figyelni, ez ketten szinte már lehetetlen. A videóbíró óriási segítség, minden mérkőzésen szükség lenne rá – vélekedett a szegedi játékvezető.

A Bajnokok Ligájában a 2023–2024-es idénytől az összes meccsen lesz videóbíró, Magyarországon viszont egyelőre a televízió által közvetített mérkőzéseken van erre csak lehetőség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában