Sokat jelent neki a bizalom

2023.07.12. 17:07

Elárulta a dániai kézilabda nagy fegyverét a szegedi tehetség – VIDEÓ

A dán kézilabdás közeg játékosokba vetett töretlen bizalmát mindenkinek ajánlja, hogy átvegye, mert óriási pluszt jelent, ahogy az egyéni képzésbe belerakott rengeteg munka is. Ezt egy évnyi dániai légióskodás után a szegedi Monoki Tamás jelentette ki lapunknak. A Skjern Akadémia hosszabbított vele, így jövő nyáron még szebb élményekről mesélne.

Becsei Dávid

Monoki Tamás hatos gólátlaggal zárta első dániai évét.

Fotó: Török János

Augusztus első napjaiban utazik vissza Skjernbe. Rengeteg élménnyel érkezett haza Szegedre júniusban, de itthon is fontos sikereket ért most el a jövőjét illetően. 

– Előrehozott érettségit csináltam angolból és németből, mindkét szóbelin mindössze egy-egy pontot veszítettem. Sok időt és energiát szeretnék továbbra is a tanulmányaimba fektetni, mert a sport a sérülések miatt kiszámíthatatlan. Dánia megtetszett, érettségi után szívesen folytatnám ott főiskolán vagy egyetemen – jelentette ki a Délmagyarországnak a 18 éves Monoki Tamás. 

A Magyarországon megszokottnál több a szabadsága a nyáron, de ez sem telhet tétlenül. Az egyéni edzésprogramnak hála ilyenkor az a cél, hogy minél több izmot magukra pakoljanak a fiatalok, mert idény közben a nagyobb fizikális felkészítésre nincs idejük a csapatoknak. 

– Óriási hangsúlyt fektetnek az egyéni képzésre Dániában. Azt vallják, 23 éves koráig fejlődik egy kézilabdázó igazán, így az utánpótlásból kilépve sem engedik el a kezüket. Gidselre a vékony testalkata miatt sokáig szélsőként számítottak csak, de megkapta a bizalmat és mára világbajnok sztár átlövőként. Az ilyen hozzáállást remélem sokan átveszik – beszélt a játék mentális részéről.

A taktikát illetően úgy fogalmazott, a dánok nem szeretnek felállt fal ellen támadni, törekednek a gyors lerohanásokra és az egy az egy elleni előnyszerzésekre. Hetente három akadémiai edzése van, amelyen az U15-ös, U17-es és U19-es játékosok vesznek részt. Ilyenkor legalább nyolc edző foglalkozik velük egyénileg, mivel erre óriási hangsúlyt fektetnek, ami a dániai kézilabda nagy fegyvere. 

Ami a fejlődését illeti, legtöbbet a távoli lövésekben fejlődött. Ezek megerősödtek, illetve nőtt az önbizalma, mert egy-egy rossz döntés után is érzi az edzője bizalmát. Korábban az átlövések helyett kereste a betöréseket a falba és a cselezést, mára viszont bátran vállalkozik távolról is. Leginkább balátlövőként és irányítóként szerepel, de egy sérüléshullám miatt a télen több meccsen jobbátlövőként is játszott.

– Hatos gólátlaggal zártam, aminek nagyon örülök, mert a német Gummersbachban tavaly ez még öt volt. Annak köszönhető a javulás, hogy itt több lehetőségem adódik. A kupában elődöntős voltam az U17-es csapattal, míg a területi bajnokságot megnyertük az országos rájátszásban pedig hetedikek lettünk. Be akartunk jutni a legjobb négy közé, de a lényeg, csapatként rengeteget fejlődtünk – zárta élménybeszámolóját Monoki Tamás, aki szerint további fejlődésének a záloga a rengeteg játéklehetőség lesz. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában