Helyi sport

2024.04.07. 21:53

Ezüstérmes az SZTE-Szedeák a magyar kupában

Kiváló első félidő után a második húsz percben nem tudta ugyanazt a játékot nyújtani a magyar kupa döntőjében az SZTE-Szedeák, akárcsak 2022-ben, a Szolnok nyerte a kupát, az SZTE-Szedeák pedig ezüstérmet szerzett.

Vajgely Pál

Brendan Bailey és az SZTE-Szedeák ezüstérmet nyert a kupában.

Fotó: Dömötör Csaba

Akárcsak két éve, a klubtörténelem első kupadöntőjében, úgy 2024-ben is a Szolnok volt az ellenfele az SZTE-Szedeáknak a Zsíros Tibor magyar kupa fináléjában.

Az első pár percben felváltva estek a kosarak, majd Bognár Kristóf triplája után tudott picit meglépni a Szedeák. Ryan Woolridge egy támadólepattanó után visszatett kosarával hét ponttal, 25–18-ra vezetett Simándi Árpád csapata, ekkor időt kért a Szolnok. Pongó trojkájával zárkózott ugyan az Olaj (25–23), de a második negyed elején egymás után három szegedi tripla következett: Bailey, majd Zsíros kétszer volt eredményes kintről, 38–30, újabb szolnoki időkérés. Kétszámjegyűvé nőtt a lepattanókat abszolút uraló Szedeák előnye Woolridge büntetői után (42–32), azonban ezt a félidőig nem tudták megtartani Balogh Szilárdék. Thomas vezérletével négy pontra jött vissza a Szolnok, 47–43-ról jöhetett a nagyszünet. 

Egy 8–0-ás szolnoki futással kezdődött ugyan a második félidő, amivel fordított a kilencszeres kupagyőztes, Bognár Kristóf törte meg a szegedi gólcsendet, 49–51. Zsíros hármasával ugyan egy pillanatra át tudta venni a vezetést a Szedeák 56–55-nél, de erre Thomas, majd egy Rudner-tripla érkezett, 56–60-nál így időt kért Simándi Árpád. Jovanovics betörése után hatpontos hátrányban voltak a szegediek, sőt, támadásban szinte minden kiperdült a szegedieknél, így Durham futása után már kilenccel állt rosszabbul ellenfelénél a Szedeák, így 58–67-nél ismét időt kért a szegediek trénere. Durham kintről is betalált, tizenkettőpontos hátrányban volt a Szedeák, 58–70. Nem tudott közelebb lépni a Szedeák a negyed végére, sőt, Rudner triplája zárta a játékrészt: a harmadik negyedben 33 pontot engedett ellenfelének a Szedeák, így nehéz helyzetből, 62–76-ről várhatta az utolsó negyedet.

A negyedik negyedre sem tudott szigorítani a védekezésén a szegedi csapat, és támadásban továbbra sem estek be azok a dobások, amelyek a felzárkózáshoz kellettek volna. Eads egy szerzett labda után ziccerezhetett, amivel öt perccel a vége előtt 20 ponttal vezetett a Szolnok, 67–87, ráadásul Lake kipontozódott a végjátékra. 

Izgalmak így nem maradtak a végére, akárcsak két éve Debrecenben, úgy 2024-ben is a Szolnok nyerte a két csapat kupadöntőjét – az SZTE-Szedeák pedig bravúrokat bemutatva, megállítva a Körmendet és a Falcót, ezüstérmet szerzett a sorozatban. 

SZTE-Szedeák–Szolnoki Olajbányász 80–96 (27–23, 20–20, 15–33, 18–20)
Zsíros Tibor férfi kosárlabda magyar kupa, döntő. Budapest, BOK csarnok 2000 néző. Vezette: Földházi, Benczúr, Farkas G.
SZTE-Szedeák: WOOLRIDGE 18, Locke 11/3, Cohill, Bognár 11/3, Lake 9. Csere: Balogh 2, Bailey 17/6, Mucza 3, Zsíros 9/9, Mayer, Bella, Csornai. Vezetőedző: Simándi Árpád.
Szolnoki Olajbányász: JOVANOVICS 17, Eads 12, Lukács 12, Rudner 9/9, WIGGINS 18. Csere: THOMAS 14/3, Pallai, Révész 2, Pongó 5/3, Durham 7/3, Sebők, Vincze. Vezetőedző: Oliver Vidin.
Kipontozódott: Lake (35.).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában