Vidám Rizsőrök egymás mellett

Hódmezővásárhely - Mindössze néhány lépésre van egymástól a vásárhelyi Öreg Vidám Rizsőr és a Vidám Rizsőr. A két kocsma nevének története egyszerű: a környéken rizsföldek voltak, az őrök pedig az italozóban vették fel fizetésüket. A vidámság okát nyilván nem kell magyarázni.

Antal Sándor

Ritka, hogy két kocsma egymás mellett üzemel, sőt a bejárat sincs egymástól 10 méterre, de Hódmezővásárhelyen így van. Az Öreg Vidám Rizsőr és a Vidám Rizsőr évtizedek óta működik a Zrínyi utcán.

– Régen a környéken rizsföldek voltak – egészen a Tiszáig –, és az őrök az akkor itt üzemelő italmérőben kapták meg a járandóságukat – mesélte el lapunknak [namelink name="Gyapjas Imréné Mária"], honnan is ered a söröző neve. Az asszony jelenleg a Vidám Rizsőr tulajdonosa, de 1987 és 1992 között dolgozott az Öreg Vidám Rizsőrben is.

– 14 éves korom óta a pult mögött állok. 92-ben vettem meg ezt a házat a Rizsőr mellett, majd alakítottam át. Akkor bezárt a régi Rizsőr, én pedig úgy gondoltam, hogy maradok a hagyományoknál, így a Vidám Rizsőrt nyitottam meg, amely idén július 15-én volt 23 éves. Ez idő alatt soha nem volt zárva – folytatta a beszélgetést Mária. Elmondta, a két kocsma neve francia hangzású, így voltak már, akik azt hitték, onnan van az ötlet, de szó sincs erről.

Választhatunk a két Rizsőr közül. A szerző felvétele

Választhatunk a két Rizsőr közül. A szerző felvétele
Az Öreg Rizsőr az évek során több alkalommal is zárva volt, legutóbb Nánainé Lippai Editék nyitották újra, akik novembertől üzemeltetik az italozót.

– A cégtáblát szerettük volna lecserélni, de már mindenki így szokta meg, így ismerik. A névváltásról viszont egyáltalán nem gondolkoztunk – mondta a jelenlegi üzletvezető. Hozzátette, dolgozott már olyan helyen, ahol a két bejárat 3-4 méterre volt egymástól, így nem félt belevágni az üzletbe.
A hosszú évek alatt egyébként már mindkét söröző vendégköre kialakult, de vannak, akik mindkettőt szívesen látogatják.

Mária még azt is elmondta, hogy manapság már nem nála „alapoznak" a fiatalok. Inkább idősebb vendégei vannak, illetve azok a társaságok, akik még ott „nőttek" fel a Rizsőrben, azaz hozzá jártak csocsózni, biliárdozni, szórakozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!