Két emberrel nem lehet kátyúzni - Magyar József: Márki-Zay Péter ne másokat hibáztató hirdetésre költse a város pénzét

A helyi reklámújságban, egy fizetett hirdetésben kritizálta a vásárhelyi önkormányzat a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. munkáját. Magyar József, a HMSZ Zrt. üzemeltetési igazgatója, egy héttel később ugyanott azt válaszolta, a polgármester ne másokat hibáztató hirdetésekre költse a város pénzét, hanem tegye lehetővé, hogy az önkormányzati cégek ne váljanak működésképtelenné.

Kovács Erika

Augusztus 30-án jelent meg egy helyi reklámújságban a vásárhelyi önkormányzat hirdetése. Azt írták, az elmúlt években hasonló dolgozói gárdával és gépparkkal, jó minőségben hajtotta végre a cég ugyanezt a feladatot, most viszont nem. „A kátyúzás és a zöldterület karbantartás miatt éri a legtöbb kritika az önkormányzatot, holott a feladatok a HMSZ Zrt. üzemeltetési részlegének kellene elvégezni." – áll az önkormányzat aláírásával jegyzett hirdetésben. Az is olvasható a keretes hirdetésben, hogy a polgármesternek nincs utasítási és feladatkitűzési jogköre az önkormányzati cég felé. Az önkormányzat a HMSZ Zrt. pénzügyi kéréseit teljesíti, de a társaság rendre figyelmen kívül hagyja a város fűnyírási és kátyúzási kéréseit. A hirdetést közzétevő az utolsó mondatban azt is megjegyezte, a cég menedzsmentjének és struktúrájának átszervezésével jelentős javulást lehetne elérni.


A „hadüzenetre" Magyar József, a HMSZ Zrt. üzemeltetési igazgatója a hirdetési újság következő számában válaszolt.


– Az elmúlt években a város vezetői valóban fontosnak tartották, hogy a közterületek tiszták és ápoltak legyenek és ennek feltételeit is megteremtették. Az előző vezetés elegendő közmunkást biztosított, míg az elmúlt két évben a feladatellátásra biztosított létszám drasztikusan lecsökkent – írta. Magyar József ezt számokkal is alátámasztotta. Parkgondozásra például 2014-ben 173, még 2017-ben is 81 közmunkás állt rendelkezésre, addig tavaly 58, idén pedig csak 35. A kátyúzásoknál 2016-ben 20 fő, 2017-ben 13 dolgozott, míg tavaly és tavalyelőtt csak 2-2 fő.

Az 1 millió 700 ezer négyzetméteres zöldterületet a HMSZ Zrt. 2017-ben még 81 közmunkással gondozta, ma már csak 35-tel. Fotó: Kovács Erika

Az 1 millió 700 ezer négyzetméteres zöldterületet a HMSZ Zrt. 2017-ben még 81 közmunkással gondozta, ma már csak 35-tel. Fotó: Kovács Erika

– A parkgondozást 1700000 négyzetméteren 35 fővel, a kátyúzást pedig a város területén mindössze 2 fővel kellene megoldanunk. Ez nyilvánvalóan képtelenség, amit számos alkalommal jeleztünk polgármester úrnak. Amennyiben polgármester úr szeretné, hogy tisztaság és rendezettség legyen a városban, akkor tisztelettel azt javasoljuk, ne másokat hibáztató hirdetésekre költse a város pénzét, inkább tegye lehetővé, hogy a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok ne váljanak teljesen működésképtelenné. Tisztelettel arra is szeretnénk megkérni, mutassa meg nekünk, hogy lehet 2 fővel az egész várost kikátyúzni és a jövőben ennek megfelelően fogunk dolgozni! – írta a válaszhirdetésében Magyar József.


Az utóbbi időkben több helyen is kritizálta a város polgármestere a HMSZ Zrt. munkáját. Néhány napja Kovács Pál, a HMSZ Zrt. pénzügyi és szolgáltatási igazgatója Facebook posztban válaszolt a polgármester közgyűlésen elhangzott megjegyzéseire. Mint lapunkban arról beszámoltunk, Kovács Pál cáfolta a polgármester azon állítását is, hogy idén több pénzt kaptak az önkormányzattól, mint tavaly, vagy tavalyelőtt. A társaság idén eddig üzemeltetési célra 684,6 millió forintot kapott, 2018-ban 691.5 milliót, míg 2017-ben 822.7 millió forintot. Például fűnyírásra mindössze 7 forint/négyzetméter összeget fizet a HMSZ Zrt-nek, ami nagyon kevés.A cég feladatai viszont jelentősen növekedtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!