A jövő héttől téliesítik a mártélyi holtágat

Mártély - 2003 óta rend van a mártélyi holtág partján: addig az összevissza kikötött csónakoktól bizonyos szakaszokon nem lehetett hozzáférni a vízhez. A vásárhelyi önkormányzat és a horgászegyesület mólókat nyert pályázaton, ide lehet kötni a ladikokat.

Szűcs Csaba

November 5-éig kell a tulajdonosoknak lekötni a stégekről és megfelelően elhelyezni azokat a csónakokat, amelyek Hódmezővásárhely mártélyi üdülőterületén vannak. A Holt-Tiszába kihelyezett vízi úszóműveket ugyanis ekkor készítik fel a téli időszakra – tájékoztatta lapunkat [namelink name="Hegedűs Zoltán"], a mártélyi üdülőterületért is felelős koordinátor. A holtágban most körülbelül ötszáz csónak van, ezeket kizárólag az önkormányzat által üzemeltetett úszóművekhez, illetve a hajózási hatósággal jóváhagyatott mólókhoz lehet rögzíteni. Egy sikeres pályázat révén a város – a Dobó Ferenc Horgászegyesület támogatásával – 2003-ban nyolc darab, vízkövető rendszerrel felszerelt vízi úszóművet létesített. Ennek köszönhetően megszűnt a partot éveken át jellemző rendezetlen állapot.

A város és az egyesület mólóinál csaknem ötszáz csónak fér el. Fotó: Tésik Attila
Volt idő, amikor az összevissza kikötött ladikok miatt több száz méter szakasz vált teljesen megközelíthetetlenné a horgászok és a pihenni vágyók számára. Az összesen 454 kikötői ponttal rendelkező mólók március 31-étől október végéig üzemelnek. A csónaktulajdonosoknak a kikötésért tárolási díjat kell fizetniük, ennek éves összege négyezer forint. A kikötési rendre vonatkozó előírások betartását a közterület-felügyelet mellett a Dobó Ferenc Horgászegyesület megbízottai ellenőrzik.
Legutóbb 102 szabálytalanul, illetve illegálisan kikötött csónakot találtak, ebből 23-on semmiféle azonosító jel nem volt. A felügyelet a napokban levélben szólította fel az ismert tulajdonosokat a kikötési szabályzat betartására. A mólókról november 5-éig le nem kötött csónakok elszállításáról és tárolásáról az önkormányzat gondoskodik, a költségek viszont a tulajdonost terhelik.

Címkék#Mártély

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!