Elbontják a Kossuth-iskola épületét

Hódmezővásárhely – Évek óta üresen áll Vásárhelyen a volt Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola, az épület bontása az állaga miatt elkerülhetetlen – említette meg a Szent István Városrehabilitációs Program sajtótájékoztatóján Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Imre Péter

Az életveszélyessé vált intézmény felújítása horribilis összegeket emésztene fel, a tetőre több mint 100, a villamos hálózatra és az épületgépészetre 80-80 millió forintot kellene költeni, de a nyílászárók, ajtók jelentős részét, az épület belső burkolatát is cserélni kellene – nem érné meg a kalkuláltan közel félmilliárdos beruházás.

Az is szóba került: az intézmény sportcsarnokát még használják klubok, baráti társaságok, vagyis annak kiváltása szükséges lehet.

– Amennyiben a város megegyezik a sportegyesületekkel, a kormány támogatja egy új sportcsarnok felépítését, ami a Szabadság térhez közeli üres önkormányzati telken valósulhatna meg. A beruházást az is indokolhatja, hogy Vásárhely sportcsarnokai jelenleg százszázalékos kihasználtsággal működnek, illetve a városrehabilitációs programhoz kapcsolódva a környékbeliek is igénybe vehetnék szolgáltatásait – mondta még Lázár.

Tó lehet a Hódtó utcai épület helyén. Fotó: Imre Péter

Tó lehet a Hódtó utcai épület helyén. Fotó: Imre Péter
Az elképzelések szerint a közeljövőben elbontandó Kossuth helyén zöldövezeti részt alakítanának ki a tízemeletesek árnyékában: városi tavat közparkkal vagy egy újabb szabadidős pihenőrészt.

– Mióta kiürült az iskola épülete, állandó téma fogadóórákon. Az állaga folyamatosan romlik, hajléktalanok költöztek be, napirenden voltak a rongálások, tűrhetetlen állapotok uralkodnak. A városrész, a körzet szégyenfoltja lett az egykori híres oktatási intézmény ingatlana. A lakosok sürgették a lebontását, és elmondták, pihenőparkot szeretnének a helyén. Ezzel egyetértek, mert újabb „tüdőt" telepíthetnénk a magas házas övezet mellett – mondta el [namelink name="Molnárné Kecskeméti Rita"], a településrész képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!