Gyűjtők Eldorádója a MÉH-telep

A vásárhelyi Csomorkányi úti MÉH-telepen minden megtalálható, amire egykor szükség volt. Mosógép, korcsolya, fúró, gáztűzhely, majdnem komplett kerékpár - alkatrésznek még jó egy-egy darabjuk. A gyűjtők Eldorádója ez a hely, igazi értékekre, ritkaságokra is bukkanhatnak a türelmesek.

Imre Péter

– Van itt minden a papírgalacsintól a nehézbombázóig. Ha lenne engedélyünk, utóbbit is megvehetnénk, ha behozná valaki. Vagyis szinte mindennel foglalkozunk, amivel egy MÉH-telepen lehet – közölte Borbás Lajos, a vásárhelyi Méhfész Bt. tulajdonosa. Papír-, műanyag- és fémlerakatuk a Csomorkányi úton található. Akkumulátort is gyűjthetnek, ahhoz külön engedély szükségeltetett. A papírt és a PET-palackot a cég is összeszedi a gyűjtőpontokon, majd beviszik a telephelyre, válogatják, tömörítik, bálázzák, előkészítik a további hasznosításra, az elszállításra. A fémeket is szortírozzák, ollózzák, megfelelő méretre darabolják.


– Akadnak törzsvendégeink, akik rendszeresen hoznak valamit biciklivel, triciklivel, utánfutóval. A nyugdíjasok így egészítik ki jövedelmüket, vagy a gyereknek adnak zsebpénzt a behozott papír, fém árából a szülők – mondta Borbás, aki 42 éve tevékenykedik a szakmában, feleségével, Irmával közösen viszik az üzletet. Az elmúlt évtizedek legemlékezetesebb „fogása" az volt, mikor lövegbe való lőszert adtak le – tűzszerészek vitték el végül –, de gőzgépek is landoltak náluk. Ottjártunkkor kamion szállított bálázott papírt és műanyagot, és az asszonyok szortíroztak a futószalag mellett.


– A rendszerváltást követően rengeteg, még működő gépet selejteztek ki. Összedaraboltuk, tulajdonképpen újrahasznosítható vashulladékká, pedig még értéket termelhettek volna. A téeszek felszámolásakor történt több ilyen eset. Gyorsan meg akartak szabadulni mindentől, ami a múltra emlékeztetett, és ez olykor rombolással párosult. Annak idején 4000 tonna vashulladékot forgalmaztunk évente, ma jó, ha a felét. Hatékonyabb, takarékosabb lett a gazdálkodás a modern eszközökkel – összegzett Borbás Lajos.

 

Gyűjtők Eldorádója a MÉH-telep

Az érdekes, értékes, különleges tárgyaknál is a rendszerváltás a határvonal. Előtte általában a MÉH-telepeken landoltak az ilyenek, most már házaló, bizományos kereskedők vásárolják fel. – Többen utaztak ezekre. Magam is válogattam – otthoni dísznek – széntüzelésű vasalókat, lovak körmözéséhez használt eszközt, régi mákdarálót és olyan botot, amellyel a katonák irányították a forgalmat. Kiskunhalasi kollégám annyi mindent felhalmozott, hogy két-három ház is megtelne a gyűjteményével. Az is gyakori, hogy az itt összeszedett anyagokat fantáziadúsan hasznosítják, különböző tárgyakat készítenek belőlük, akár egy vasdarabból is – sorolta Borbás Lajos. Itt megemlítette: kiskereskedelmi tevékenységet is folytathatnak, vagyis a bevett vasat, különböző fémet kilós áron adhatják tovább.


A kincsek között korábban akadtak ritka könyvek, múlt század elejéről folyóiratok – ezek egyre ritkábbak. Viszont mindig megtalálható a hatalmas vas-, fémkupacban mosógép, gáztűzhely, majdnem komplett kerékpár – amit mi láttunk, arról csak a gumi hiányzott –, korcsolya, fúró, hordók, lábasok, edények, centrifuga, zsírosbödön, mindenféle háztartási eszköz. – Néha benézek, és mindig találok valamit, bicikli-, mikró- és motoralkatrészeket, amiket otthon hasznosíthatok. Nem kell drágán megvenni, kilós áron jutok hozzá – árulta el a válogató és éppen egy alkatrészt kiszerelő Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!