Jó, ha karácsonyra pénzt látnak a gazdák

Hódmezővásárhely - A megkérdezett termelők szerint jobb lenne, ha a területalapú támogatás egy részét vetés, a többit pedig aratás előtt kapnák meg, így ebből tudnák fedezni a kiadások egy részét.

Kormos Tamás

Vásárhelyen például 1100 gazda kapja meg a hektáronkénti majd 39 ezer forintot. A sorban állás elkerülése érdekében a falugazdász irodában időpontot kell kérniük az ügyfeleknek.

– A korábbi években akkora volt a tömeg az irodán, hogy még az udvaron is álldogáltak a gazdák. Most azonban telefonon előre lehet időpontot kérni. Sajnos egy számítógépes hiba miatt így is majdnem egy órát várakoztam – árulta el Tercsics Sándorné a vásárhelyi falugazdászközpontban, ahol május 15-éig várják a termelőket a területalapú támogatásokkal kapcsolatban

Ügyfelek a falugazdász szobájában. Szerintük jó lett volna a pénz vetés előtt, de aratás után is jól jönne Fotó: Tésik Attila

Ügyfelek a falugazdász szobájában. Szerintük jó lett volna a pénz vetés előtt, de aratás után is jól jönne. Fotó: Tésik Attila
Az idős asszony és családja régebben foglalkozott állattartással és növénytermesztéssel is, mostanra azonban csak legelője maradt, s néhány szárnyasa, amelyeket saját fogyasztásra, nem eladásra nevel. Szomszédja kaszálja a legelőt, s viszi el állatainak a szénát. Cserébe terményt kap a tulajdonos.

Május 15-e a határidő

Vásárhelyen összesen 1100 termelő jogosult a területalapú támogatásra. A korábbi évektől eltérően idén mindenkinek lehetősége van elektronikus úton is igényelni a pénzt. Eddig mintegy négyszázan nem nyilatkoztak arról, milyen módon szeretnék beadni az igénylést. A Petőfi Sándor utca 6. szám alatti falugazdász irodában három munkatárs folyamatosan rögzíti az igényeket egészen a beadási határidőig, vagyis május 15-éig. A jogosultak a 62/242-079-es telefonszámon kérhetnek időpontot.Kakuszi Lászlóné is a támogatás igénylése miatt kereste fel a falugazdászt. Tíz-tizenöt anyakoca röfög az óljukban, hat szarvasmarhát is tartanak.

– Egyhektárnyi területre 20 ezer forintba kerül a vetőkukorica. A műtrágya hozzá tízezer, a szántás húszezer, az aratás tizenötezerbe, a növényvédő szer is körülbelül annyiba kerül. Hogy százkilósra hízzon egy sertés, 4-5 mázsa takarmányt eszik meg, s leadáskor jó, ha 20 ezret kapok érte – számolt hangosan.

A termelők hektáronként 38 ezer 950 forintnyi támogatást kapnak. Elmondták, hiába most kell beadni az igénylést, csak karácsony környékén jön meg a pénz. Szerintük az lenne a legjobb, ha egy része vetés, másik része pedig betakarítás előtt érkezne meg a számlájukra. Így ugyanis be tudnák forgatni a gazdaságba. Az év végi támogatás viszont elmegy a felhasznált tartalékok pótlására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!