Különdíjat kapott a vásárhelyi Sorsunk van

Különdíjat kapott a 2. Savaria Filmszemlén a vásárhelyi Varga Árpád Zsolt és barátai által készített Sorsunk van című némafilm. <br>

Antal Sándor

A Sorsunk van című, 7 perces film még 2009 januárjában az AXN Filmfesztiválra készült. A filmben szereplő személyek egy ma is összetartó baráti társaság tagjai, akik még soha nem szerepeltek filmben.

– Nem színészek, csupán barátok – állítja Varga [namelink name="Árpád Zsolt"]. A vásárhelyi rendező-operatőr 30 éve dolgozik a film- és televíziós szakmában. Elmondta, a stáb szakmabeli volt, [namelink name="Berki Tamás"] Jancsó Miklóssal is sokat dolgozott fővilágosítóként. [namelink name="Halász Tibor"] a hang mellett a beteghordó szerepét is elvállalta. A forgatáskor a Duna TV tudósítójaként dolgozott. [namelink name="Palócz Imre"] nemcsak szerepet vállalt a filmben, de a kamerát is biztosította a forgatáshoz. A pedagógus szintén sok éve készít filmeket.

– A versenykiírás szerint csak 7 perces lehetett a film. A forgatáson mindig volt egy pluszkamera is, ezt hol Kerekes László kezelte, hol aki éppen ráért, így született egy werkfilm is, ami a Sors Klip címet kapta – mondta a rendező. A Sorsunk van 7 perces változata 2009-ben bejutott a legjobb 15 alkotás közé az AXN Filmfesztiválon. A filmek jogait 3 évre a Sony Pictures lekötötte, és más országokban vetítette.

Újabb elismerést kapott Varga Árpád Zsolt filmje. Fotó: DM

Újabb elismerést kapott Varga Árpád Zsolt filmje. Fotó: DM
– 2014-ben Molnár Zsolt, a film főszereplője vetette fel, hogy burleszkváltozatban biztosan sikeres lenne a film. 2014 nyarán neki is ültem, és elkészítettem ezt a változatot Charlie Chaplin születésének 125. évfordulójára. A burleszk sajátos zenét igényel. Stílusosan Ujlaki Mária játszotta alá a zenét zongorán, miközben nézte a filmet – mondta Varga Árpád Zsolt, aki a burleszkváltozatot a 2. Savaria Filmszemlére nevezte – a némafilm kategóriába.

A szombathelyi szemlén különdíjat kapott a film. Korábban a Varga Árpád Zsolt által készített, Máriás Ferencről szóló, Életem című alkotás a X. Göcsej Filmszemle fődíját kapta. A mostani siker után elmondta, azért különleges számára a díj, mert ma már nem gyártanak némafilmet. A rendező jelenleg két dokumentumfilmen is dolgozik. A Tábori Levelezőlapok Erdővárosból című filmet az idei, XI. Göcsej Filmszemlére szeretné benevezni.

Címkék#film#díj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!