Risztov Éva: Elhittem, hogy meg tudom csinálni

Hódmezővásárhely - Az olimpiai bajnok úszó, Risztov Éva hazalátogatott szülővárosába, Hódmezővásárhelyre. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ közönségének azt mondta: a célokat sohasem szabad feladni, hinni kell abban, hogy megcsináljuk. Ő gyerekkorától olimpia bajnok akart lenni, és Londonban nyakába került az arany.

Imre Péter

Vidékről indulva is fel lehet jutni a világ tetejére

– kezdte mondandóját kedden a szülővárosába hazalátogató Risztov Éva olimpiai bajnok úszó. A Bessenyei Ferenc Művelődési Központban mintegy 300-an voltak rá, pályafutására, tapasztalataira kíváncsiak. A közönség nagy részét gyerekek, fiatalok és természetesen úszók alkották. Először szüleiről, családjáról mesélt. Nevelőedzőjétől, Csókay Miklóstól érdekes motivációt kapott, társaival együtt. A tréner az uzsonnáját rejtő alufóliát – az étel elfogyasztás után – apró golyóvá gyúrta, és azt mindig legjobban teljesítőnek adta. Évának szépen gyűltek az „ezüstgolyók". – Ha Miki bácsi nincs, a pályafutásom nem indulhatott volna el – vallotta.

Közönségtalálkozót tartott Risztov Éva Hódmezővásárhelyen. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

Amikor egy makói viadalon 2. lett, azt szerette volna, ha újra ússzák a távot. Ekkor édesanyja, Molnár Ágnes – a közönségtalálkozón is ott volt – azt mondta: „A sport arról szól, mindig csak egy esélyed van, azt kell kihasználni." Ezután Évinek versenyeken, edzéseken ismételgetnie kellett azt, hogy „nem törődöm senkivel, én vagyok a legjobb!".


 Először 14 évesen jutott ki az ötkarikás játékokra, 16. lett. Ez nem törte meg és hazajőve újra azt mondta: olimpiai bajnok lesz. – Anyukám, apukám hitt bennem, a testvérem támogatott és a cél érdekében Budapestre költöztünk – mondta. Zsinórban jöttek az ezüstök, de az aranyhoz kellett volna még egy lépés, amit nem tudott megtenni. Ezért 2005 októberében abbahagyta, lekerült róla a teher, élhetett.

 Előtte 4.30-kor keltem, most akkor értem haza és az „elmaradt" alkoholmennyiséget is pótoltam. De 20 évesen rádöbbentem, nem értek semmihez

– emlékezett arra a korszakra. Edzői képesítést szerzett, és Darnyi Tamás úszóiskolájában gyerekekkel kezdett foglalkozni. Majd jött, 3 és fél év után a hívó szó Debrecenbe. Azt ajánlották neki, próbálja ki a hosszú távú, 10 kilométeres nyílt vízi úszást.

Senki sem mondta meg, mit és hogyan csináljak, és ekkor jöttem rá, melyik lépés hiányzott az aranyhoz. Az, hogy a magam ura legyek. Eldöntöttem, miután sikerült a kvalifikáció, a londoni olimpián rajt-cél győzelmet aratok 10 kilométeren. Minden edző, akit megkérdeztem, le akart beszélni, de elhatároztam: így csinálom. Az kellett, hogy elhiggyem, meg tudom csinálni, képes vagyok rá. És sikerült. Nyertem, igaz 4 tizeddel. De kit érdekel? Nyertem!

– mondta Éva.

Közönségtalálkozót tartott Risztov Éva Hódmezővásárhelyen. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

 A győzelem pillanatában mindenki – jó- és rosszakarók egyaránt – az eszébe jutott. – Az is segített, hogy tudtam: akárhányadik helyen végzek, lesz valaki, aki mindenképpen szeretni fog. Londonban ott volt velem anyu... – emlékezett elérzékenyülve.

Eredményei


 Risztov Éva (Hódmezővásárhely, 1985. augusztus 30. –) olimpiai bajnok, háromszoros világbajnoki ezüstérmes, hétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes, egyszeres Európa-bajnoki bronzérmes, hatszoros rövid pályás Európa-bajnok, hétszeres ifjúsági Európa-bajnok, a felnőttek között 58-szoros országos bajnok úszó. Tizenegy évig, 2002-től 2013-ig tartotta 50 méteres medencében a 400 méteres gyorsúszás hazai rekordját. 

Címkék#úszás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!