Szakmunkásokat keresnek Vásárhelyen

Kőművesre, villanyszerelőre, asztalosra és festőre is szüksége lenne a vásárhelyi önkormányzatnak. A közmunkaprogramban 60 üres hely van, de ezt nem tudják feltölteni.

– Az iskola után próbáltam elhelyezkedni, sikerült is két évig egy kertészetben dolgoznom, ahol tapasztalatot szereztem, majd gyesre mentem – kezdte beszélgetésünket Csuka Linda. Az asszony 3 éve már a vásárhelyi önkormányzatnál közfoglalkoztatottként dolgozik a palántaprogramban, növényeket termesztenek. Lindának mezőgazdasági érettségije és környezetvédelmi technikusi végzettsége van. A közmunka mellett folyamatosan próbálkozik, de nem talál más munkát, főként a kertészeti vonalon gondolkodik. Jelenlegi munkájával elégedett, „nagyon rugalmas", ami nagy segítség számára.


Vásárhelyen közmunkáshiánnyal küzdenek, 60 helyre keresnek embert. Almási István polgármester elmondta, a város 526 közmunkást tudna foglalkoztatni, de csak 466-an vannak. A regisztrált munkanélküliek kerülhetnek be ezekre a helyekre, de nincs jelentkező.

 

A parkosított területeket is közmunkások tartják rendben Hódmezővásárhelyen. Fotó: Antal Sándor

A parkosított területeket is közmunkások tartják rendben Hódmezővásárhelyen. Fotó: Antal Sándor

Almási István szerint ennek van pozitív oldala is, mivel a közmunkaprogram valódi célja, hogy az embereket visszavezessék a munka világába. Ettől függetlenül Vásárhelynek szüksége van közfoglalkoztatottakra. – 18-20 szakmunkást azonnal fel tudnánk venni, kőművest, festőt, hegesztőt, villanyszerelőt, asztalost. Erdőgondozásra is keresünk embert. Februárig adnánk számukra munkát – magyarázta a polgármester.


Vásárhelyen is több mindennel foglalkoznak a közmunkások. A mezőgazdasági program keretében burgonyát és hagymát termesztettek, amit a közétkeztetésben használtak fel. A város parkjaiban található virágok is a helyi kertészetből kerültek ki. A rendezvényekre faházakat készítettek. A közelmúltban 50-60 hektáron ültettek fákat, és a közterületek gondozása is feladatuk. Egy szakmunkás közfoglalkoztatott bruttó bére jelenleg 101 ezer forint.


– A szakképzett munkaerő hiánya a versenyszférában is jellemző, így egyértelmű, hogy a közfoglalkoztatásban is ugyanez a helyzet – fogalmazott Törjékné Pásztor Ildikó, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály vezetője. Hozzátette, elsődleges céljuk, hogy az álláskeresőket a versenyszférába közvetítsék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!