Szép, szomorú kép előtt esküdnek

A mindszentiek - főleg a negyvenesek és a fiatalabbak - számára az első igazi festmény, amivel találkoznak, Fodor József (1935-2007) vásárhelyi festőművész munkája, az Esküvő.

Munkatársunktól

Ez egy pannó, nagy méretű, díszítő funkciójú, falborításra használt táblakép. Most a mindszenti művelődési ház nagytermében látható, a színpadon. Eredetileg azonban nem oda készült.


– A hivatal házasságkötő termében helyezték el, de pár évig – amikor a rendőrség az épületbe költözött – át kellett szervezni az intézményt – mondja a kép történetéről [namelink name="Zsótér Károly"] polgármester.

 


– Akkor az anyakönyvvezetői irodába került, de méltatlanul kevesen láthatták ott, így került át méltóbb helyére, a kulturális központba.


Itt többen láthatják, jóval nagyobb térben. Vannak olyan rendezvények, amikor a színpad használata miatt letakarják, nehogy megsérüljön. Előfordul, hogy épp egy esküvő hátteréül szolgál. A kép – bár nem a szabadban látható – köztéri alkotásnak számít, így tünteti föl a vásárhelyi alkotó életrajza.


„Fodor életképei sokszor nosztalgikusan szomorúak, elégikusak. (...) E műfajban és saját életművében egyedülálló műve a mindszenti tanács házasságkötő termébe készített pannója (1981), mely két méterszer öt méteres nagyságával a legnagyobb méretben készült képe. (...) A pannó jelzi Fodor festői erényeit, felmutatja, hogy ilyen méretben is képes megoldani kompozíciós, művészi problémákat.


A cél meghatározottságából eredően stílusa itt illusztratívabb, mint táblaképein" – írja a festőről szóló tanulmányában [namelink name="Feledy Balázs"].

 


– Óvodáskoromban láttam először – mondta a kulturális központ munkatársa, miközben bontotta le a képet védő kék textilt, hogy elkészülhessen a felvétel. Menyasszony, vőlegény, halászok, halszag. Manapság divatja van az ilyen naturális környezetben megrendezett esküvői fotózásoknak.


Fodor József nem volt újító festő, de munkáinak látványvilága csak rá jellemző. Aki a képei előtt áll, egy idő után biztosan arra gondol, az élet komoly, inkább szomorkás dolog, és az embernek az ünnepi pillanatokban sem szabad elfelejtenie, honnan jött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!