Tízezreket várnak a vásárhelyi állattenyésztési napokra

Hódmezővásárhely - Hét ország több mint kétszáz kiállítója vesz részt a XV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok ma nyíló, három napig tartó rendezvénysorozatán, amelyre tízezreket várnak a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumába.

Korom András

Ma délelőtt 9 órakor nyitja meg Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvénysorozatát a Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumában. A magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb eseményét az idén tizenötödik alkalommal rendezik meg Vásárhelyen. A kiállítókat és a látogatókat Marek Sawicki lengyel mezőgazdasági miniszter, Lázár János polgármester, országgyűlési képviselő és Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszönti.

A háromnapos ünnepen összesen 220 kiállító mutatkozik be. A hazaiak mellett jönnek belga, osztrák, szlovák, olasz és szerb kiállítók is, a díszvendég idén Lengyelország lesz. A látogatók megannyi mezőgazdasági gépet és állatot láthatnak majd – a baromfiktól a kecskéken és sertéseken át a hús- és tejelő marhákig. A sok száz állat között csak lóból ötvenet, míg tejelő marhából százhuszonötöt vonultatnak fel.

Tenyészbika a zöld kifutón. Hasonló látványosságokra idén is számíthatunk. Fotó: Tésik Attila

Tenyészbika a zöld kifutón. Hasonló látványosságokra idén is számíthatunk.
Fotó: Tésik Attila

A rendezők idén is tízezreket várnak a vásárhelyi Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumába. A mezőgazda napokat belépővel lehet megtekinteni. A 800 forintos jegyet csak a 18 éven felülieknek kell megváltaniuk, a fiatalabbak továbbra is díjmentesen vehetnek részt a programokon, amelyen többféle érdekesség is látható. Ma a tenyészállatok show-ját és bírálatát láthatják napestig az érdeklődők. Szombaton délelőtt 9-től pedig a 2003-ban kézi juhnyírási Guinness-rekordot felállító Marton János kezdi kivetkőztetni gyapjukból a birkákat. Idén is lesz csikósbemutató, tenyészménparádé, fogatkarusszel és a pusztaötös, valamint vadászkutya-bemutató és agárverseny.

Szép állatokban tavaly sem volt hiány. Fotó: Tésik Attila

Szép állatokban tavaly sem volt hiány. Fotó: Tésik Attila
A korábbi esztendők tapasztalatai alapján várhatóan hosszú kocsisor kígyózik majd a hétvégén a városközponttól a kiállítási központig vezető öt kilométeres szakaszon, amit 30-40 perc alatt lehet majd megtenni. A szervezők szerint a kijelölt parkolóban korlátlan mennyiségű autó elfér.

Buszok az állattenyésztési napokra

A hódmezővásárhelyi állattenyésztési szakkiállításra szombaton és vasárnap közvetlen céljáratokat közlekedtet a Tisza Volán Zrt. A buszok a mezőgazdasági főiskola és a kiállítás helyszíne között óránként közlekednek. A főiskola elől 9–18 óra között indulnak óránként, visszafelé pedig 9.30 és 18.30 óra között veszik fel az utasokat. A céljáratok az autóbuszon váltott helyi járatos menetjeggyel vehetők igénybe. A bérletek, az előre megváltott helyi menetjegyek és az egyéb kedvezmények nem érvényesek. Bővebb tájékoztatás a hódmezővásárhelyi autóbusz-állomáson kérhető (tel.: 535-050).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!