Vásárhely, a nagy gyümölcsöskert

Hódmezővásárhely - Vásárhely olyan, mint egy hatalmas gyümölcsöskert. Falusias, kertvárosias részein a házak előtt rengeteg a gyümölcsfa, főként szilva és meggy, de előfordul barack és cseresznye is. Ezeket sokszor dézsmálják az utcán közlekedők.

Imre Péter

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Nyugodtan szedhet a szilvából, fiatalember, de még nem érett – közölte a vásárhelyi [namelink name="Nagy András"] János utcai háza tornácán reggeliző idős házaspár, amikor azt kérdeztem, megdézsmálhatom-e a gyümölcsfájukat. Hallgattam rájuk, hagytam érni a lekvárnak valót. Másutt kérdés, kérés nélkül szedtem pár szem szilvát – mostanában ez érik, a meggy túlérve a járdán hever, taposunk rajta –, nem zavartak el, valószínűleg észre sem vettek, pedig olykor a nyitott ablak előtt „partizánkodtam".

A Mandula utca egyik társasháza előtt kiderült, nem én vagyok az egyetlen ingyenkosztos: két szilvafán is a következő felirat díszlett: „Méreggel permetezve. Az esetleges mérgezésért felelősséget nem vállalunk!" Ha igaz, megfontolandó tanács, ha nem, ügyes trükk. Minden rosszindulat nélkül az utóbbira gondolunk, mert a termőre fordult fát már nincs értelme vegyszerrel kezelni, a férges gyümölcsök úgyis lehullanak. – Az egyik idősebb lakó ültette és gondozza a szilvafákat – mondta a neve elhallgatását kérő lakó –, egyébként ha a gyerekek leszednek és megesznek pár szemet, azért nem szólunk, viszont aki zsákkal, cekkerrel érkezik „szüretelni" cefrének vagy lekvárnak, azt természetesen nem hagyjuk szó nélkül.

Grúber Imre szigorú gazda, cikkünk szerzője is csak néhány szem szilvát szedhetett az utcán álló fákról. Fotó: DM/DV

Grúber Imre szigorú gazda, cikkünk szerzője is csak néhány szem szilvát szedhetett az utcán álló fákról.
Fotó: DM/DV

A Rákóczi és Jókai utca sarkán lévő ingatlanban élő Imre Istvánné megengedőbb volt, igaz, előtte bekopogtattam, és megkérdeztem, szedhetek-e a szilvából: – Nem tiltakozom, ha szednek a szilvából vagy a meggyből, hiszen a fák közterületen állnak, igaz, valószínűleg az egyik korábbi tulajdonos ültette, vagyis a házhoz tartoznak. Akadnak olyanok, mint ön, megkérdezik, de 50 százalék nem érdeklődik. Mivel azt gondolják, tilosban járnak, tartanak a leleplezéstől, sietnek, kapkodnak és roncsolják a fát, letörik az ágait. Jómagam csak ezt sajnálom, hiszen úgyis megengedném a „szüretelést".

Vásárhely valódi gyümölcsöskert, a város falusias, kertvárosias részein rengeteg gyümölcsfa található – főként szilva és meggy, de akad cseresznye és barack is. Amennyiben ezek egy tagban lennének, csinos méretű gyümölcsöst alkotnának. Ebből a virtuális kertből négy-öt szilvafa Grúber Imre Dáni utcai háza előtt áll, ez az utca különösen gazdag gyümölcsfákban, szinte minden ingatlan előtt található legalább kettő-három, nemritkán több, két sorban elrendezve.

– Nem szedhet a fákról, ezeket én ültettem, gondozom, minden munkát magam végzek, így a termés is az enyém – közölte szigorúan a gazda –, persze ha a gyerekek megesznek három-négy szemet, azért nem csinálok botrányt, de a termés zömére igényt tartok. Magvaválók, még most érnek, augusztus végén szedhető, és jó lekvár lesz majd belőle – zárta mondandóját [namelink name="Grúber Imre"].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!