Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Elhunyt Dömötör János

Hódmezővásárhely - A város kulturális életének legendás alakja, Dömötör János 87 esztendős korában, rövid betegség után vasárnap elhunyt.
A Tornyai-múzeum nyugalmazott igazgatója a tárlatok megnyitásának nagy mestere volt – mondja róla tanítványa, Nagy Imre, a múzeum mostani vezetője.

– Bravúros beszédkészsége és rögtönzési képessége felejthetetlen, a kiállításnyitások mestere volt – ezt mondja Nagy Imre, a vásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója nagy elődjéről, Dömötör Jánosról, aki vasárnap 87 esztendős korában elhunyt. A jelenlegi vezető éppen negyed századdal ezelőtt, muzeológusként került a vásárhelyi intézménybe, s azt mesélte: Dömötör János mindig nagyon nyílt, segítőkész főnöke volt, atyai barátsága melengető érzés marad a lelkében.

A legendás múzeumigazgató 1922-ben született Hódmezővásárhelyen, a Bethlen-gimnáziumban érettségizett, majd Budapesten szerzett jogi oklevelet. 1961-ben lett a Tornyai-múzeum igazgatója, és egészen 1991-ig vezette az intézményt.

Dömötör János 87 éves volt

Dömötör János 87 éves volt.
Fotó: DM/DV


Közben 1967-től 1975-ig országgyűlési képviselőként dolgozott, egy évig, 1969-ben a szegedi Móra Ferenc Múzeum megbízott igazgatója is volt, 1998-ban pedig a szentesi Koszta József Múzeumot vezette. Számos kötet fűződik a nevéhez, így például a Vásárhely szobrai, a Vásárhely műemléki épületei és A Tornyai János Múzeum 100 éve című, 2004-ben kiadott könyv.

Dömötör Jánost várhatóan két hét múlva temetik, a pontos időpontról lapzártánkig a család nem döntött.

Olvasóink írták

 • 3. Beth 2009. augusztus 08. 09:30
  „Részvétem. Egy értékes emberrel lettünk kevesebben!”
 • 2. aranka2 2009. augusztus 07. 11:11
  „Tisztelt DM!
  Ugye időben ír majd az újság a temetés helyéről és időpontjáról?
  Nyilván nagyon sokan szeretnének majd jelen lenni, ez a városban társadalmi esemény, nem csupán a családra tartozik.”
 • 1. Én2 2009. augusztus 04. 16:58
  „Nyugodjon bkében, nagyon sajnálom, őszinte részvétem a családnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták Marika néni pénzét

Hódmezővásárhely - Több százezer forintot vittek el trükkös tolvajok egy idős vásárhelyi nő otthonából. A két férfi önkormányzati dolgozónak adta ki magát. Tovább olvasom