Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Folyamatosan fejleszt a vásárhelyi Protetim

Hódmezővásárhely - Ma is folyamatosan fejleszti termékeit a csont- és ízületpótló protézisét kifejlesztő, majd azóta is gyártó vásárhelyi Protetim Kft. Juhász Imre cégvezető egy véletlennek köszönhetően vált géplakatosból az ország első protézisgyártójává. 1976-ban egyszemélyes vállalkozása készítette el az első térdízületi implantátumot.
Juhász Imre 1976-ban még egyszemélyes vállalkozásként gyártotta le az első implantátumot, melyet egy kerékpárbalesetet szenvedett asszony térdébe építettek be. Az előzmény: Tari Gábor és Badó Zoltán főorvos egy svájci tanulmányútról azzal a gondolattal tért haza, hogy idehaza kellene gyártani az addig csak devizáért, korlátozott számban beszerezhető protéziseket. Juhász Imre jelentkezett a felhívásra, s vállalta a fejlesztést és a gyártást, ezzel új iparágat teremtett Magyarországon – az emberi testbe ültethető protézisek gyártásáét.

Több orvoscsoporttal is együttműködtek az eltelt évtizedek alatt, s a fejlesztések során megalkották a teljes csontpótlásra alkalmas nagyízületi térd- és csípő-, tumor- és vállprotéziseket, valamint fogászati implantátumokat. A Protetim Kft. hét esztendővel ezelőtt egy konzorcium tagjaként vett részt a hosszú élettartamú implantátum kifejlesztésében, mely kopásállósága két és félszerese a hagyományosénak.

Juhász Imre a cég egyik termékével, a csípőprotézissel. Több mint százezer betegen segítettek. Fotó: Segesvári Csaba
Juhász Imre a cég egyik termékével, a csípőprotézissel. Több mint százezer betegen segítettek. Fotó: Segesvári Csaba

A cég ma Romániába, Szerbiába, Szlovákiába és Svájcba is szállít több száz féle, az emberi szervezetbe beépíthető protéziseket. Ezeket 1976 óta több mint százezer betegbe ültették be.

A Protetimnél olyan széles skáláját gyártják a szériatermékeknek, hogy az orvosoknak lehetőségük van a betegek számára legmegfelelőbb, személyre szabott implantátum kiválasztására.

Kitüntetések, elismerések

Juhász Imre és vállalkozása az idők során számtalan díjat, elismerést kapott, Vásárhelyen a Pro Urbe és a díszpolgári cím a legnagyobb elismerése, de kapott kiváló munkáért egészségügyi miniszteri elismerést, alkotói díjat, sőt Honthy Hanna-díjat is, melyet hol pedagógusnak, hol egészségügyben dolgozónak osztanak ki. Munkásságát külföldön is elismerték, a romániai Iasiban aranyérmet, Genfben bronzérmet kapott fejlesztéseiért.

Olvasóink írták

  • 1. gyöngyök 2008. május 19. 06:04
    „Jó olvasni a két kiváló szentesi sebész ,dr.Tari Gábor és dr.Badó Zoltán nevét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félreértés a vásárhelyi panelprogramban

Hódmezővásárhely - Visszalépett a Centrum Lakás- és Garázsfenntartó Szövetkezet a vásárhelyi panelprogramtól. Ezzel 930 családnál vált bizonytalanná az energiatakarékosságot célzó felújítás. Tovább olvasom