Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Még mindig sok a kékalga Mártélyon: hiába a kánikula, nem lehet fürödni a holtágban

Mártély - Továbbra is magas a cianobaktérium aránya a mártélyi holtágban, ezért hiába a kánikula, nem lehet fürödni a szabadstrandon. Újabb 200 ezer köbméter frissítő vizet szivattyúztak a Tiszából a holtágba.
Ma újabb vízmintát vesznek a vízből. A szakemberek és a holtág szerelmesei is abban reménykednek, hogy a laborvizsgálat kedvező eredményt hoz.

Mint megírtuk, először június 27-én érkezett bejelentés a kormányhivatalhoz, hogy a mártélyi holtág szennyezett.

A laborvizsgálat kimutatta, hogy a vízben a cianobaktérium, vagyis a kékalga szaporodott el. A fürdést betiltották. Az Ativizig frissítő vizet juttatott a holtágba, a nyaralók pár nap múlva ismét birtokba vehették a szabadstrandot. Ez az állapot csak bő 10 napig tartott. Július 19-én újból magas cianobaktérium-jelenlétet mutatott ki a laborvizsgálat.
 
Fürödni tilos! Hiába van hőségriadó, ha a víz nem elég tiszta. Fotó: Kovács Erika
Fürödni tilos! Hiába van hőségriadó, ha a víz nem elég tiszta. Fotó: Kovács Erika

– Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság az elmúlt időszakban további 200 ezer köbméter frissítő vizet juttatott a Tiszából a mártélyi holtágba. Igazgatóságunk szakemberei ismételten vízmintákat vettek. A mikroszkópos planktonvizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a korábbi időszakhoz képest még mindig domináns a cianobaktériumok jelenléte a víztérben – tudtuk meg Kádár Mihálytól, az Ativizig műszaki igazgatóhelyettesétől.

Ma újra vízmintát vesznek a szakemberek. A vizsgálat eredménye a hét második felére várható. Ettől függ, lehet-e újból fürödni a holtágban.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nulláról tanult meg portugálul: 10 hónapig volt Brazíliában a vásárhelyi Komáromi Gréta

Nulláról tanult meg portugálul: 10 hónapig volt Brazíliában a vásárhelyi Komáromi Gréta
A vásárhelyi Komáromi Gréta 10 hónapot töltött a Föld másik felén, Brazíliában Rotary-cserediákként. Tovább olvasom