Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Terápiás lovasfesztivált rendeztek Vásárhelyen

Tizenhárom település tizennégy csapata, százhat enyhe fokban értelmi fogyatékos, tanulásban akadályozott versenyző ült nyeregbe Vásárhelyen szombaton. Hatodik ízben rendezték meg a városban az országos gyermek terápiás lovasfesztivált. A gyerekek egészen addig izgultak, míg föl nem ültek a lóra: akkortól mintha megszűnt volna körülöttük a külvilág.
A ló és lovasa egy ritmusra mozdul. Fotó: Tésik Attila
A rendezvényt a Hód-Mezőgazda Rt. kutasi úti fedett lovardájában tartotta meg a vásárhelyi Aranyossy Ágoston Általános Iskola. Az enyhe fokban értelmi fogyatékos, tanulásban akadályozott gyerekekkel foglalkozó intézmény elsőként 2000 novemberében rendezte meg ezt a fesztivált. Azóta az ország más területein is belátták, a lovasterápia olyan összetett fejlesztési lehetőséget biztosít a fogyatékosok számára, melyben a ló nem eszköz, hanem aktív, cselekvő társ.

Szabó Gáborné, az iskola igazgatója azt mondta, a legnagyobb örömöt az jelenti, hogy évről évre bővül a fesztivál résztvevőinek köre, hiszen a vásárhelyi gyerekek mellé az idén versenyzők érkeztek Békéscsabáról, Bólyról, Budapestről, Csongrádról, Érdről, Homokról, Kömlődről, Martonvásárról, Nagyszénásról, Szegedről, Szentesről és Székesfehérvárról is. Remélte, hogy minden versenyző egy boldog nap emlékével tér haza.

Kószó Péter alpolgármester a város, míg Czuczi István a versenynek helyt adó Hód-mezőgazda Rt. képviseletében köszöntötte a versenyzőket, akik már alig várták, hogy végre nyeregbe szállhassanak.
A gyerekek önálló lovaglásban, vezetett lovon ülve, eszközzel, illetve anélkül végzett feladatsor bemutatásában, és úgynevezett gyógypedagógiai lovastornaszámokban mérték össze ügyességüket és tudásukat.

– Nagyon készültem erre a boldog napra, ahogy az iskolatársaim is. Nagyon vártuk már, hogy itt lehessünk, s megmutassuk, milyen eredménye lett a sok-sok gyakorlásnak – mondta Farkas Martin, az Aranyossy Ágoston Általános Iskola harmadikos diákja. A kisfiú, aki tavaly is részt vett a versenyen, hozzátette: azért szereti a lovakat, mert nagyon aranyosak, jó a hátukon ülni, és megsimítani a szőrüket.
A kis versenyzők egészen addig izgultak, míg lóra nem ültek. Azután látszott: szinte teljesen megfeledkeztek a külvilágról. Csak arra figyeltek, hogy szinkronban legyenek a békés hátasokkal, és sikerüljön teljesíteni a kitűzött célokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálának 30. évfordulóján emlékeztek az íróra Vásárhelyen

Fiatalon költőnek indult, majd az elszenvedett kudarcok hatására vált íróvá a huszadik század egyik… Tovább olvasom