#ingatlanbazár

2021.01.21. 13:30

Kinek jár a csok tetőtér-beépítésre?

2021. január 1-től azok a gyermekvállalás előtt álló fiatalok vagy már gyermekes családok is pályázhatnak a csok-támogatásra, akik a szülői ház tetőterén alakítanák ki saját otthonukat.

delmagyar.hu

Kényelmes otthont varázsolhat a családi ház tetőteréből.

A jövőben az állam által biztosított csok-támogatással is finanszírozható lesz a tetőtér-beépítéssel létrejövő többgenerációs családi ház kialakítása. Bár eddig is létezett támogatás tetőtér-beépítésre, az főleg a többlakásos társasházak számára volt hasznos, nem az önálló családi házak tetőterének jobb kihasználására. Januártól azonban – három gyerek esetén – akár 10 millió forint támogatás igényelhető egyedülállók, élettársak esetén is.

A családi házak tetőtér-beépítésével a fiatal családok könnyebben juthatnak saját otthonhoz. A támogatás önálló, külön bejáratú otthonra vehető fel; a konyha, a fürdőszoba és a lakótér megléte feltétel. Az alapterületnek egy gyermeknél legalább 40 négyzetméternek, kettőnél 50, három vagy több gyermeknél legalább 60 négyzetméternek kell lennie.

Kényelmes otthont varázsolhat a családi ház tetőteréből.

A használt lakásra vonatkozó támogatási összeg mértéke változatlan: egy gyermek esetén 600 ezer, kettőnél 2,6 millió, három gyermeknél 10 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthat a család. Hangsúlyozandó, hogy az előre vállalt gyermek is beleszámolható a támogatás mértékébe.

Bár a jelenlegi rendelet szerint ez a támogatás használt lakás bővítésének számít, januártól az új lakásokra felvehető támogatási összeg is igényelhető lesz a tetőtér-beépítésre. A már meglévő gyermekeknél a szülők minden életkorban élhetnek a lehetőséggel, előrevállalás esetén az életkori határ 40 év. Jó hír, hogy ehhez a támogatáshoz igénybe vehető a maximum 15 millió forintos, kamattámogatott csok-kölcsön is; a teljes, 15 millió forintos kölcsön havi törlesztőrészlete 72 ezer forint, 10 millió forint hitelnél havi 48 ezer forint. A támogatás kizárólag tetőtér-beépítésre jár, hozzáépítéskor a bővítésre vonatkozó csok igényelhető.

A tetőtér-beépítésre igényelhető csok-támogatás fontos feltétele, hogy nem lehet ugyanaz a tulajdonosa a földszinti és a tetőtéri lakásnak.

– Ez úgy valósulhat meg, ha külön helyrajzi számmá alakítják a földszinti és a tetőtéri lakásrészt, amely így önállóan is forgalomképessé válik. Általában a szülők, nagyszülők élnek a földszinten, a fentiben pedig a (leendő) gyermekes család – mondta el az Ingatlanbazar.hu kérdésére Nagy Emese ügyvéd, hozzátéve: az ingatlan felét elég átíratni a gyermek nevére, például ajándékozás jogcímén; adásvételi szerződésre nincs szükség. A támogatási pályázat benyújtásakor már célszerű azt külön-külön tulajdoni lappal igazolni. A tetőtér beépítését megtervező építész jól ismeri az ilyenkor betartandó szabályokat, ezért az előírásoknak megfelelően fogja megtervezni az átalakítást.

Az új építésű ingatlanok értékesítési áfájának 5 százalékra csökkentése, az új építésű ingatlant csokkal vásárlóknak a teljes áfamentesség, illetve a csokkal vásárolt új és használt lakás vásárlása esetén az illetékmentesség, valamint az otthonfelújítási program után a tetőtér-beépítési támogatás a többgenerációs családi házak számára a kormány Otthonteremtési Programjának fontos pilléreit képezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!