Jegyzet

2014.07.28. 21:56

Lázálom

JEGYZET - ˝Nem laza elszólások, hanem pontosan célzott üzenetek.˝

Hollósi Zsolt

Ha [namelink name="Orbán Viktor"] csak a felét is komolyan gondolja annak, amit Tusnádfürdőn mondott, akkor is meg kell állapítani, hogy déli szomszédunknál nagyon súlyos forgatókönyv van kialakulóban – írta Lázálomszerű megnyilatkozás című hétfői kommentárjában a független pozsonyi Pravda. A liberális Sme publicistája, [namelink name="Peter Morvay"] pedig arra figyelmeztetett: a nyugati típusú liberális demokrácia és a nyugati értékek követése Magyarországon véget ért. Gyanítom, ahogy az Orbán-beszéd fordításai szétspriccelnek a diplomáciai csatornákon, további hasonló véleményekre, reakciókra lehet majd számítani – talán nem csak a sajtóban.

Az elmúlt évek bebizonyították: érdemes komolyan venni a miniszterelnök leghajmeresztőbb tusványosi kinyilatkoztatását is, mert ezek a gondolatok – bár gyakran annak tűnnek – nem laza elszólások, hanem pontosan célzott üzenetek. Ezért amikor Orbán arról beszélt, hogy az az új állam, amit Magyarországon épít, illiberális, majdnem kiesett a távirányító a kezemből, miközben a hangerőt akartam felnyomni.

Nem mintha valami nagy újdonságot hallottam volna, inkább csak a kimondás nyers őszintesége ért fel egy nagy pofonnal. Sok mindent hittem volna az 1989-es radikális népvezérről, a Liberális Internacionálé egykori alelnökéről, de azt nem, hogy egyszer majd nyíltan vállalva is az illiberális demokrácia építését tűzi ki célul. Fareed Zakaria elhíresült írása óta tudjuk, mit jelent ez: áldemokráciát, rezsidemokráciát, üres demokráciát. Valamiféle taszító hibrid rezsimet. Egy olyan kormányzati rendszert, melyben vannak ugyan szabadnak mondott választások, de a polgárok nem ismerhetik meg a kormányzati tevékenység nagy részét a polgári szabadságjogok korlátozása miatt. Egy nyílt társadalom elleni rendszer. Egy megvalósult lázálom.

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik