Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Alagútban

"Mégis azt mondom: nem kell ciánkapszula. De nincs szükség a népbutító demagógiára sem. Reformok kellenek. Olyan változások sokasága, amelyek előreviszik az országot."
„Krízisválság van". Így sommázta egyik olvasónk lapunk Csörög rovatában a világot hónapok óta meghatározó jelenséget. Nem csoda, ha az ember szájára csak úgy tolulnak a jelzők. Ki lehet próbálni: a legnépszerűbb internetes keresőprogram 3 millió 290 ezer találatot ad ki arra a szóösszetételre: „a válság miatt".

Harmincezer ember vesztette el állását, késik a budai vár rekonstrukciója, nem lesz kecskeméti repülőnap, depressziósak vagyunk, többet tévézünk. A válság miatt.

És nem menekülünk, hiába nyúlunk a távirányítóért: Miskolctól Szentgotthárdig csak gyárbezárásokról, négynapos munkahetekről szólnak a tudósítások. Mit talál az olvasó az újságban? Leáll a makói cipőgyár, az egészségügyi intézmények költségvetését június–július környékén megroppanthatja a forint gyengülése, így a kórházaknak kevesebb pénzből magasabb áron kell ellátniuk a betegeket, adósságuk növelésével vagy kényszerű minőségromlással. Drágább a családi hitel törlesztőrészlete, szűkebb a nadrágszíj. Anyukám, idén nem megyünk a Costa Bravára, legfeljebb Miskolctapolcára – mondhatja a családfő gondterhelten, esti söre mellett. S közben még az eddig oly szimpatikus amerikai elnök, Obama is Magyarországgal riogatja a világot.

Tapogatózunk, mint vakond az alagútban.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is így nyilatkozott szegedi látogatásán: mondaná, hogy már a végén vagyunk, de úgysem hinnénk neki. Hányszor hallottuk az elmúlt 20 évben: „már a végén vagyunk"?

Mégis azt mondom: nem kell ciánkapszula. De nincs szükség a népbutító demagógiára sem. Reformok kellenek. Olyan változások sokasága, amelyek előreviszik az országot. Jelentős adó- és kiadáscsökkentés, a Reformszövetség javaslatainak megfelelően a 13. havi juttatások megszüntetése, az egészségügy és az oktatás pluszbevételhez juttatása – akár vizit- és tandíjjal. Hogy ha véget ér a „krízisválság", erősebbek legyünk, mint voltunk előtte.

A J. P. Morgan bankcsoport londoni elemzői nemrég azt mondták Gyurcsánynak: az Egyesült Államok az év második felében érheti el a mélypontot, Európa nyolc hónappal később.

Vagyis jövő júniusban talán fellélegezhetünk. Dereng a fény ama bizonyos alagút végén – csak az a kérdés, a kijáratot, vagy a velünk szembe robogó szerelvényt látjuk-e.

Olvasóink írták

 • 3. madártej 2009. március 07. 12:28
  „Diló ez a Ferkó. Meg az is aki rászavazott bármikor is.”
 • 2. Ajna 2009. március 07. 11:24
  „az utolsó mondat találó ... :)

  magyarországból hülyét csinált megint gyurcsány : http://www.origo.hu/itthon/20090306-gyurcsany-ferenc-es-a-vasfuggony-az-economist-elemzese.html

  mégsem lóghatunk európa csöcsén az idők végezetéig, nemigaz? és van egy sanda gyanúm miszerint emberünk nem számol a folyamatos politikai kudarcainaknak társadalmi hatásaival ...

  én szeretek élni, nem kell ciánkapszula ... van más lehetőség ;)”
 • 1. Sziti 2009. március 06. 19:42
  „Kérek egy ciánkapszulát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ronda hűtőszekrény

"A Provident iránti össznépi ellenszenv pártsemleges érzés. A KDNP honlapján például olvasható, hogy… Tovább olvasom