Jegyzet

2013.10.25. 22:46

Ébredj, magyar!

JEGYZET - "...napokig nem tudják kialudni magukat."

Szabó C. Szilárd

Kérem, itten nemzeti konzultációt kellene rendezni az óraátállításról, mert az mégsem járja, hogy még mindig a kommunista időkben bevezetett intézkedés alapján tekergetjük az óra mutatóját hol előre, hol vissza. Most vasárnap speciel egy órával vissza. Hiszen kezdődik a téli időszámítás. Mi ez, ha nem a multik, bankok és kommunisták ármánykodása? Már megint fenekednek, hogy a klasszikust idézzem innen a térről.

Ébredj, magyar! – világosban. Hogy aztán délután négykor már sötétben botorkálj. Ezt hozza a téli időszámítás, amiből nem kérünk! Elég volt az óraátállításból!

Hogy mennyire aktuális a probléma, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy megalakult az 1 millióan az óraátállítás ellen Facebook-csoport, amelynek megbízásából már felmérés is készült. A kutatás szerint a megkérdezettek több mint kétharmada – egészen pontosan háromnegyede – eltörölné az óraátállítást. Persze nem az volt a válaszadók legfőbb indoka, hogy ha változtatnak az állatok fejési idején, akkor az hátrányosan érinti a lefejt tej mennyiségét, hanem inkább az, hogy napokig nem tudják kialudni magukat, és többekkel előfordult már, hogy a váltás miatt elkésett vagy túl korán érkezett a munkahelyére, randira vagy moziba.

Azért van szükség az óraátállító nemzeti konzultációra, mert nem reprezentatív a felmérés eredménye. Így pedig ugyan ki merné vállalni a döntést a kormányból? Németh Lászlóné Zsuzsa miniszter vagy doktor Semjén? Nem, egyikük sem. Ezért kell megkérdezni több száz millió forintért az embereket. Hogy utána belevéssük az alaptörvénybe: órát vissza nem állítunk! Ezt a passzust pedig csak négyötödös többséggel módosíthatná a későbbiekben a parlament.

Ha viszont a kormány mégis úgy döntene, ami szerintem teljességgel kizárt, hiszen eddig minden fontos kérdésben kikérte az emberek véleményét, hogy mégsem konzultál a nemzettel az óraátállításról, akkor keleti nyitásunk eredményeképpen követnünk kellene Oroszországot. Ahol két éve Dmitrij Anatoljevics Medvegyev akkori elnök – aki azóta már helyet cserélt Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnal – fiatal tudósokkal konzultálva jelentette be, hogy Oroszországban eltörlik a téli időszámítást.

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!