Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Lakás, Szeged áldásával

"Önkormányzati lakást szavazott meg Szeged közgyűlése Gyulay Endrének, aki 18 éve vezeti a szeged-csanádi püspökséget. Kérdezhetnék: hol itt a gond? Gond márpedig, egyesek szerint, mégiscsak van."
Önkormányzati lakást szavazott meg Szeged közgyűlése Gyulay Endrének, aki 18 éve vezeti a szeged-csanádi püspökséget. Kérdezhetnék: hol itt a gond? Hiszen a püspök úr majd' két évtizedes szolgálata alatt kiváló munkát végzett az egyháza, az ország, a város érdekében. Szeged díszpolgári cím adományozásával is megköszönte az áldozatos munkát. Vagyis Gyulay Endre mint a legnevesebb szögedi polgárok egyike is megérdemli e négyzetméterekkel mérhető hálát.

Gond márpedig, egyesek szerint, mégiscsak van. Ugyanis a püspök úr nem vagyontalan, saját szegedi ingatlannal rendelkezik, ahol majd nyugodt körülmények között élhetné nyugdíjaséveit, Szeged polgárainak szeretetétől övezve. Mások úgy vélik, Gyulay Endre ellakhatna a püspöki palotában is, hiszen van ott hely elegendő, külön lakosztály áll rendelkezésére a nyugalomba vonult mindenkori püspöknek.
Jogszabály nem bicsaklott, törvénytelenség nem történt: a saját otthon léte még nem zárja ki azt, hogy bárki igényeljen lakást az önkormányzattól.

Mégis: a püspök lakáskiutalása ügyében ütköznek nézetek. Azt ne várja senki, hogy ideológiai alapon emelik majd fel hangjukat a vitába szállók. Ugyanis az az ügy pikantériája, hogy a keresztény-konzervatív ellenzék tagjai közül többen úgy döntöttek az önkormányzati ülésen, hogy a püspöki lakás ügyében tartózkodnak a szavazástól.

Hogy a döntések hátterében mi rejtezik, nem tisztem felkutatni. Azt persze el tudom képzelni, mekkora kockázatot vállalt volna a szocialista vezetésű önkormányzat, ha nemmel felel a kérésre. Hiszen a választások előtt, puskaporos hordón üldögélve, ugyan ki szeretné, ha az egyházellenességi vád szikrájával gyújtanák meg feneke alatt a kanócot.
Ez utóbbi megjegyzésemmel csupán azt kívántam jelezni: egy agyonpolitizált országban, mint a miénk, minden döntés mögött kutatható a hátsó szándék.

De, mondom én, ez esetben ne kutakodjunk. A püspök úr saját lakását a köz javára kívánja felajánlani, a bérleti jogot pedig nem örökítheti át. Szeged közgyűlése meg büszke lehet arra, hogy olyan embert részesített önkormányzati juttatásban, aki a város hírnevét az egész országban, s határainkon túl is öregbíti. Kívánom: a püspök úr tegye ezt még nagyon sokáig erőben, egészségben. S reménykedem abban is: egyszer lesz Szegednek annyi lakása, hogy még véletlenül sem ráncosodik a homlok, ha egy-egy neves személy is igényel közülük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reform-burkoló

"Nehogy félreértse valaki: a legújabb rendelkezés, mely szerint elemi iskolai végbizonyítvány nélkül… Tovább olvasom