Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Legendaként él tovább emlékezetünkben

"Szinte minden szegedinek van élménye, felejthetetlen emléke Gregor Józsefről – hangzott el tegnap az egyik torokszorítóan szép gyászbeszédben."
Szinte minden szegedinek van élménye, felejthetetlen emléke Gregor Józsefről – hangzott el tegnap az egyik torokszorítóan szép gyászbeszédben.

És valóban. A Don Pasquale Hadaró-duettjét, Sarastro vagy Fiesco áriáját, Tevje dalát, amíg élünk, megőrzi emlékezetünk. Sokakat elbűvölt valamelyik parádés vígoperai szerepével, egy megrendítő előadással vagy varázslatos koncertélménnyel. De azt is sokszor hallottam fellelkesült ismerősöktől, kollégáktól: Képzeld, együtt utaztam a villamoson Gregor Józseffel! Megint találkoztunk a piacon, én is ugyanannál a néninél vásárolok. Vagy egyszerűen csak azt újságolták: Rám köszönt!

Sok szegedinek ennyi is elég volt ahhoz, hogy legyen egy jó napja. Mindig, mindenkihez zavarba ejtőn figyelmes volt. Mintha ezeréves barátok lennének, úgy kérdezett távoli ismerősöket, rajongókat családjukról, munkájukról. Vagy csak arról, megvan-e még az az öreg Skoda...

Soha nem felejtette el a névnapomat – mesélte régi kedves játszótársának felesége, amikor néhány hete összefutottunk a piacon, és rögtön Gregor József egészségi állapotára terelődött a szó. Az egész város aggódott érte.

Sok kitűnő művész van, aki magánemberként elefántcsonttoronyba zárkózik, láthatatlan és áthatolhatatlan fallal választja el magát a többiektől. Gregor Józsefet azért is szerette ennyire a közönsége, mert ő is szerette az embereket. Őszintén, nyitottan és elfogadón.

Miközben annyi „sztár" rohangál az országban, nekünk egy igazi nagy művész, nagy ember jutott. Ehhez csatlakoztak a főrabbi szavai is: azt az embert, akit embertársai szeretnek és tisztelnek a Földön, azt a Mindenható is szereti és tiszteli az égben.

Gregor József minden szobornál valóságosabban, minden fényképnél élesebben, minden lemezfelvételnél hallhatóbban – legendaként él tovább emlékezetünkben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tankhistória

"Kötelességünk ma csupán egy lehet: tisztelettel fejet hajtani azok előtt, akik ötven éve harcba… Tovább olvasom