Jegyzet

2014.03.20. 21:56

Tengerbe vizet?

JEGYZET - "Az emberi szervezet számára a víz éppen olyan, mint a levegő."

Dombai Tünde

Most, a víz világnapján érdemes eltűnődni azon, hogy mit is jelent számunkra a víz. Nem arra gondolok, hogy az élet vízben keletkezett; ősóceán vagy magzatvíz, itt lényegében egyre megy. Inkább az jutott eszembe, hogy az emberi szervezet számára a víz éppen olyan, mint a levegő. Ha van belőle bőven, akkor hajlamosak vagyunk nem törődni vele. Nem jut eszünkbe, észre sem vesszük. Az meg pláne nem tűnik fel, hogy még a gondolkodásunk is mennyire a víz körül forog. Ezért nem hiszem, hogy a következő emlékeztetővel tengerbe hordanék vizet.

Tehát mindannyian mondjuk, hogy a vér nem válik vízzé, hogy lassú víz partot mos, meg hogy van, aki amúgy nem sok vizet zavar. Idővel belátjuk, hogy szegény ember vízzel főz, és akad köztünk, aki még a hideg vízre valót sem keresi meg. Milyen gyakran szeretnénk tiszta vizet önteni a pohárba, illetve végre kint lenni a vízből, és hányszor halljuk, hogy utánam a vízözön! Idegenkedünk attól, aki a maga malmára hajtja a vizet, aki bort iszik, és vizet prédikál, egyébként pedig él, mint hal a vízben, mivel még talán a víztől is jókedve lesz. De betelhet a pohár, hiszen előbb-utóbb belepottyan az a bizonyos utolsó csepp. Életünk során valamennyien megtapasztaljuk, hogy nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni, meg hogy a buta még a vizet is szűri, de amíg ezt belátjuk, addig sok víz lefolyik a Tiszán. Ekkor már azt is elfogadjuk, hogy az állóvízben eliszaposodik a halak húsa, ezért időnként érdemes követ dobni abba a bizonyos állóvízbe, illetve általában a víztükörbe. Tudjuk, hogy sehol sem lóg a falakon víztükör, hogy a vizes lepedő több, mint egy nedves vászondarab, hogy még egy pohár vízben is lehet vihar. Hogy nem mindig baj, ha bedobnak a mély vízbe, de a fürdővízzel semmiképpen sem szerencsés kiönteni a gyereket.

Soroljam még? Minek? A többi úgyis eszünkbe jut, amikor leolvassuk a vízórát vagy egy csőtörés láttán. Vagy ha a mostanihoz hasonló intenzitással gyorsul a klímaváltozás. Ha majd fogytán lesz a víz, nagyon hiányozni fog. Ezt nem kellene megvárni.

Ne legyünk vizesnyolcasok!

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!