Jegyzet

2014.02.23. 19:28

Tito kutya és az őszödi beszéd

JEGYZET - ˝Az MSZP nem tartozik magyarázattal?˝

R. Tóth Gábor

„Végre megint magunkról és nem Orbánékról beszélhetünk!" – így fakadt ki az MSZP egyik prominense a Facebookon szombaton, miután kezébe vette a friss Népszabadságot. A politikus a lap szerkesztési elveit kárhoztatta, ismerősei pedig gyorsan magyarázatot találtak: a Népszabadságot „megvette a Fidesz", hiszen „több a pénz, mint a becsület".

A lap „bűne", hogy első oldalán ismerteti az Alkotmányvédelmi Hivatal elődszervezete, a Nemzetbiztonsági Hivatal őszödi jelentéseit. Ezekben az áll: egy Guevara nevű célszemély szerint [namelink name="Gyurcsány Ferenc"] tudtával és közreműködésével szivárogtattak, hogy eltereljék a figyelmet a megszorításokról. A jelentés szerint „az őszödi miniszterelnöki beszéd kiszivárogtatója egy MSZP-s politikus, aki a miniszterelnökkel és a frakcióval egyeztetve szervezte meg" a beszéd hanganyagának nyilvánosságra hozását, hogy a párt elterelje a figyelmet a költségvetési vitákról, illetve rávilágítson az ország rettentően rossz gazdasági helyzetére.

Persze nem Magyarországon élnénk, ha nem merülne fel a gyanú: miért éppen a kampány derekán, és miért csonkított formában kerül napvilágra a jelentés? De az MSZP reakciója is tanulságos. A Népszabi jobbos, a belügyminiszter manipulál, az Alkotmányvédelmi Hivatal kampányol. Megint a [namelink name="Simon Gábor"] ügyében alkalmazott kommunikáció: az egykori elnökhelyettes már nem tagja a pártnak, magánügye, honnan lett 240 millió forintja. A konklúzió közös: az MSZP nem tartozik magyarázattal. De vajon ezt a választópolgár is így gondolja?

A fent idézett politikusi reakcióból kiderül: az MSZP szerint továbbra is elég utálni Orbán Viktort. Hasonló stratégia, mint a Fidesznél, csak itt nem a nemzetközi rezsiharc a hívószó, amely egységbe rántja a szavazótábort. Ami felülír minden kételyt. Ami automatikusan ellenséggé tesz mindenkit, aki kérdez, aki másképp gondolja, akinek nem elég a végletekig leegyszerűsített világmagyarázat. Egy döntő különbség van: az egyik oldalon ez a stratégia elegendő lehet a győzelemhez. A másikon nem lesz az.

Az MSZP szempontjából rövid távon valóban árthat, ha végre kiderül az igazság Őszöd ügyében. De hosszú távon e nélkül nem lesz megújulás a baloldalon. Tisztán kellene látni végre abban a kérdésben, kiket milyen felelősség terhel a múlt évtized egyik legfőbb belpolitikai eseményében, amely 2006 októberében lángra gyújtotta az országot.

[namelink name="Szabó Bálint"], akit a sajtó Őszöd koronatanújaként emlegetett, ma újra a nyilvánosság elé áll. Sokszor és sokfélét mondott már a témában, kellő forráskritikával érdemes illetni mondatait. Korábban arról mesélt: 2006 nyarán jelen volt, amikor az MSZP akkori vezető politikusai közül „Katalin, Imre és Ferenc" a 2009-ben Bolíviában lelőtt Rózsa-Flores Eduardo lakásán közösen meghallgatták a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök őszödi beszédéről készült hangfelvételt. Szabó elmondása szerint előre megbeszélte barátjával a találkozót, és amikor csöngettek, ő átment egy másik szobába, vigyázott a Tito nevű kutyára. Legalább már Tito kutya tudhatja, mi történt Őszödön.

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!