Jegyzet

2019.05.16. 09:00

Vonzerő

JEGYZET "Szinte lasszóval fogják a munkaerőt az éttermek."

Tombácz Róbert

Ritkaságszámba megy manapság, hogy egy szegedi vagy Szegedhez közeli vendéglátóhely három évtizeden át sikeresen működjön. Ahogy teszi azt az Algyői Halászcsárda, amelynek vezetőjével kollégám beszélgetett, miközben már délelőtt 11-kor egymásnak adták a kilincset a vendégek.


Már csak azért is elismerésre méltó ez a teljesítmény, mert mostanában másról sem hallani, mint hogy sorra zárnak be új és régi vendéglők. Köztük anno legendásak is, mint amilyen a Fa-Villa, a Pick klub vagy a Bárka volt. Ennek csak részben az az oka, hogy a magyarok többsége csak családi összejövetelek alkalmával megy étterembe, és akkor is megmarad a húsleves-rántott hús-sült krumpli aranyháromszögben.


Számtalanszor írtunk róla, hogy szinte lasszóval fogják a munkaerőt az éttermek, és hogy a lojalitás nem az erősségük a vendéglátásban dolgozóknak, akik érthető módon oda mennek, ahol jobban kereshetnek, némileg talán kevesebb munkával. Két olyan szegedi étteremről is tudok, amely azért zárt be a közelmúltban, mert a tulajdonosok idegeit felőrölte ez a helyzet.


 Családi okokból közel áll hozzám a vendéglátós szakma, hiszen a nagyszüleim komoly éttermet vittek Szeged belvárosában a 30-as, 40-es években. Szívüket-lelküket-pénzüket beleadták, tele voltak vendégekkel, mégsem bírták egy évtizednél tovább. Akkor más volt az ok: leállamosították az üzletet. Egész pontosan megengedték nekik, hogy fölajánlják a vendéglátóipari vállalatnak, így a meglévő készleteiket legalább megtarthatták.


Nagymamám számos történetet mesélt az akkori világból – ezeket a mai napig az emlékezetemben őrzöm.

 Egy biztos: akkor is a jó szakácsok, a megbízható munkaerő és a vendégek megbecsülése és szeretete adta egy vendéglátóhely stabilitását. És hiába bármilyen briliáns marketing, csak abból lesz visszajáró vendég, aki mindennel elégedetten távozik.

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!