Kecskemét és környéke

2011.12.08. 23:47

Az olvasókért csíptünk be: forralt borokat teszteltük

Kecskemét – A karácsonyi vásárral nemcsak a dermesztő hideg, hanem a forralt bor fahéjjal és szegfűszeggel megbolondított édeskés illata is együtt jár. A delmagyar.hu idén is tesztelte, mi tartja melegen a kecskemétiek lelkét a főtéren.

Major Stella

– Áh, sose kóstolok bele! – kacsint ránk Asztalos József, miközben kézhez kapjuk az első poharat. Jókedve azonban gyanús: – Na, jó! Muszáj megkóstolnom a készítés közben, hogy rendben legyenek az arányok – mondja. A gőzölgő vörös fölé hajolva megpróbáljuk kitalálni a hozzávalókat: fahéj, szegfűszeg és citrom, ez tuti. Van valami azonban – József szavaival élve, a titkos összetevő – amelyet ugyan mi is érzünk a borban, de hiába ötletelünk, megoldásaink helytelenek. – A forralt bor ánizsmenta nélkül semmit sem ér – súgja meg végül a megfejtést a konkurenciával mit sem törődve.

Néhány családi megoldásra is felfigyelünk: – Fontos, hogy ne azon akarjunk spórolni, hogy silány minőségű bort használunk. A szokásos hozzávalókon túl vaníliás cukrot keverünk hozzá főzés közben. Illetve mazsolával szoktunk még különlegesebbé tenni. Persze a mazsolát csak közvetlenül fogyasztás előtt tesszük bele, hiszen a családot nagyon megosztja, nem mindenki szereti – tudjuk meg Pócsai Anikótól.

Teszteltük a kecskeméti karácsonyi vásárban kapható forralt borokat - KÉPGALÉRIA


A recepttel a zsebünkben indulunk tovább, hogy folytassuk forralt bor-tesztünket a főtéren. Időközben besötétedett, a vásárban is többen nézelődnek. – Munka után tudunk kijönni. Ilyenkor szoktunk meginni egy-egy pohárral. A díszkivilágítás ugyan szép, de sajnálom, hogy még nem esett a hó, akkor lenne csak igazán hangulatos a vásár – mondja Berek Tímea.

Karácsonyi zene, a könyöklők körül ácsorgó pár fős társaságok felől halk morajlás hallatszódik, amit néha nevetés szakít félbe. A legtöbb forralt bort árusító bódét a szökőkút körül találjuk: körutunk során többek között megkóstoljuk az aszalt gyümölcsökkel kínált finomságot, és teszteljük a fehér borokból készült forró italokat is. – A barátnőm a vörösre, én a fehér forralt borra esküszöm. Évek óta győzködjük egymást, melyik a finomabb – meséli nevetve Kezes László.

Mint minden árus, a forralt bort kínálók is egész nap, hétfőtől csütörtökig este 9-ig, míg pénteken és hétvégén este 10-ig várják azokat, akik a főtéri hidegbe keresnek egy kis lélekmelegítőt. Nemcsak forralt borok közül választhatunk, ha megszomjazunk, ihatunk teát és rumot is. Az árakat tekintve 150-200 forint között kell fizetnünk deciliterenként. – Mi alkoholmentes italokat árulunk. A legtöbben a forrócsokit és a teát kérik – árulja el Baranyi László, akinél alkoholmentes forralt bort kóstolunk túránk végén.

Teszteltük a kecskeméti karácsonyi vásárban kapható forralt borokat - KÉPGALÉRIA


Idén nem csak becsípni van lehetőségünk a főtéren, hanem akár bulizásra is adhatjuk a fejünket: ugyanis a vásár mellett fűtött sátor várja a szórakozni vágyókat. Ami az ajándékvásárlásban, karácsonyi dallamoktól megfáradt „utazót" az oázisba csábítja az nem más, mint a pörgős zene. – Igyekszünk a legszélesebb skálán válogatni a zenékből, hogy minél több embert becsalogassunk – árulja el Nagy György. Az egyetlen probléma, hogy este 10-kor innen is kitessékelnek bennünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!