Kecskemét és környéke

2014.03.25. 17:22

45 éves a rendszerváltó Forrás

Kecskemét - A magyar társadalom problémáit objektíven bemutató írásaival a rendszerváltás egyik előkészítője volt a kecskeméti Forrás folyóirat, amelyet 45 éve alapítottak.

Bakos András

[namelink name="Füzi László"], az irodalmi lap főszerkesztője a jubileum kapcsán hangsúlyozta, a '60-as évektől már nem csak Budapesten fejlődött a szellemi élet, hanem jellemzően az irodalmi folyóiratok révén vidéken is. A klasszikus nagy folyóiratok, mint a debreceni Alföld, a szegedi Tiszatáj és a pécsi Jelenkor mellé léptek be újak, így a Forrás is 1969 márciusában.

A Forrásnak Varga Mihály volt az alapító főszerkesztője, akit politikai okokból a '70-es évek elején eltávolítottak, majd hosszú huzavona után Hatvani Dániel lett a főszerkesztő, aki 1988 végéig állt a folyóirat élén, őt 1989-ben Füzi László követte. Füzi szerint a '70-es években vidéken szabadabban lehetett lapot szerkeszteni, mint Budapesten. Bár figyelte a pártbizottság, mi történik, ezek a lapok kisebb példányszámban jelentek meg, kevésbé tartotta őket veszélyesnek a hatalom. A Forrás folyóirat a kötetlen társadalomábrázolás révén – ahogyan a Valóság, az Alföld, és a Mozgó Világ – hozzájárult ahhoz, hogy az olvasók megismerjék a valóságot, ily módon a kecskeméti folyóirat is hozzájárult a rendszerváltás előkészítéséhez.

A rendszerváltás után a Forrás több tábor, több irodalmi irányzat felé nyitott, irodalmi értékőrzésre rendezkedett be. A hagyományokat jelzi a ragaszkodás a Hetek költőihez, a Kilencek költőihez, az Utassy József-, Kiss Benedek-vonalhoz, közben nyitottak és a lap szerzői lettek [namelink name="Sándor Iván"], Vekerdi László, a lengyel Ryszard Kapuscinski, akitől kilenc könyvet közöltek folytatásban. Később csatlakozott hozzájuk [namelink name="Tandori Dezső"], a fiatal [namelink name="Kovács András Ferenc"] Erdélyből. Kialakítottak egy szerzőgárdát azok mellett, akik Kecskeméten élnek, így veszik körül tulajdonképpen a lapot [namelink name="Buda Ferenc"], [namelink name="Pintér Lajos"], [namelink name="Dobozi Eszter"] és [namelink name="Szekér Endre"].

Emellett igyekeztek egy társadalmi hátteret is teremteni, az egész megyére kiterjedő irodalmi utakat szerveztek Kányádi Sándorral, Zalán Tiborral és másokkal. A nagy nyári tematikus számokban egy témakört járnak körül és akkor a legkülönbözőbb irányzathoz tartozó szerzők mutatkoznak meg a folyóiratban – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!