Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Nemzeti Vágta: Baja lovasa az idei győztes

Németh János, Baja lovasa nyerte My Boy Mennydörgés nevű lován a 2013-as Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap délután a fővárosi Hősök terén rendezett versenyen.
Németh János, Baja lovasa nyerte My Boy Mennydörgés nevű lován a 2013-as Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap délután a fővárosi Hősök terén rendezett versenyen.

Németh a döntőben Budapest-Zugló, Kozárd, Szentlőrinc és Sándorfalva-Homokpuszta lovasát utasította maga mögé.

Az ünnepélyes díjátadón a győztes ötmillió forintos jutalmat és a verseny vándorkardját, egy 1848-as huszárszablyát vehetett át a téren összegyűlt tömeg előtt. My Boy Mennydörgésre arany lótakarót terítettek. A második helyen végzett Molnár Gyöngyi, Kozárd lovasa egymillió forintot, a harmadik helyen befutott Sándorfalva-Homokpuszta versenyzője, Szentes Barbara pedig félmillió forintot vihetett haza.

Nemzeti Vágta: Baja lovasa az idei győztes. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

Délután megrendezték az első nemzetközi futam döntőjét is, amelyen Katar versenyzője, Naif Mohammed Yousif Al-Hajri utasította maga mögé az Egyesült Arab Emirátusok, Szerbia és Kazahsztán lovasát. A versenyzők a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok shagya-arab lovain futottak.

A nemzeti vágta elfoglalta az őt megillető helyet a magyar identitásban, hiszen összefogja a magyarságot és óriási érdeklődés övezi: a helyszínen mintegy kétszázezer látogató, a televíziók előtt pedig mintegy kétmillió néző követte figyelemmel az eseményt - értékelte a 2013-as Nemzeti Vágtát az MTI-nek Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Nemzeti Vágta: Baja lovasa az idei győztes. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

A Hősök terén megrendezett háromnapos eseményen összesen 72 település képviseltette magát, az elővágták során több száz települést mozgatott meg a verseny Magyarországon és a határokon túl. Fazekas Sándor szerint a verseny erősíti a nemzeti érzést, a lovas ágazat és a lótartás becsületét, továbbá növeli annak népszerűségét. Az idén első alkalommal megrendezett nemzetközi futam pedig elviszi a magyar mint lovas nemzet hírét és erősíti az országnak a nemzetekhez fűződő baráti szálait - hangsúlyozta a miniszter.

Korábban

A középfutamokkal és bemutatókkal folytatódik a hatodik Nemzeti Vágta programja vasárnap; délután a nemzetközi futam mellett a döntőre is sor kerül a fővárosi Hősök terén felállított speciális pályán.

A remek időjárásnak köszönhetően rengetegen látogattak ki a már hagyományosnak számító lovas verseny- és programsorozat helyszínére.

A nap lovas bemutatókkal és sorversenyekkel indult, majd megkezdődtek a középfutamok, melyeknek győztesei jutnak tovább az este hat órakor kezdődő döntőre. A nyertes átveheti az elsőnek járó ötmillió forintos fődíjat és a vándordíjat, egy 1848-as huszárszablyát.

A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is megrendezték a jótékonysági sztárfutamot: a szombat délutáni versengést végül Sárfalvi Péter nyerte Orfeusz nevű lován. A győzelmével járó egymillió forintot a Ments Életet Alapítvány kapja. A sztárfutamon második helyen végzett Pintér Tibor a Gyermekkor Alapítványt, a harmadik helyezett Kaszás Géza a Forgács Alapítványt, a negyedikként befutó Stohl András pedig a Kézenfogva Alapítványt támogatja 250 ezer forinttal.

VI. Nemzeti Vágta a budapesti Hősök terén. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

Sokan használták ki a hétvégi jó időt arra, hogy a lelátókról és közvetlen közelről figyeljék az eseményeket. A Műcsarnok és az Ötvenhatosok tere közé települt Országkonyha idén is tradicionális magyar ételek és italok sorát kínálja a vendégeknek. Megkóstolható a gulyás, a halászlé, a töltött káposzta és a túrós csusza, de természetesen a gyerekek kedvencei, a rétes, a kürtős kalács és egyéb édességek sem hiányoznak a kínálatból.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) szervezésében népművészeti kirakodóvásáron látványos műhely- és mesterségbemutatók révén ismerkedhetnek meg az érdeklődők a hagyományos, többnyire lovakhoz kötődő népi kézműves termékekkel, elkészítési módjukkal.

Az Andrássy úti Vágta Korzón a vágtán részt vevő 72 település és a nemzetközi futam országai - Magyarország mellett Szerbia, Katar, Málta, Csehország, Szlovákia, Kazahsztán és az Egyesült Arab Emírségek - mutatják be kultúrájukat, tradícióikat.

VI. Nemzeti Vágta a budapesti Hősök terén. Fotó: MTI/Máthé Zoltán (galéria)

A vágta vasárnap délutáni programjában szerepel a Zágonyi Emlékfutam, magasugrató verseny, dámalovaglás, kocsitoló verseny, pusztaötös bemutató, illetve sor kerül a kishuszár vágta és a fogatvágta döntőjére is.
Délután öt órakor nyitják meg a hatodik Nemzeti Vágta döntő futamait: fél hattól indul a nemzetközi futam, hat órától pedig a 2013-as Nemzeti Vágta győztese címéért versengenek a lovasok.

Olvasóink írták

  • 1. rezice 2013. szeptember 23. 14:55
    „Sándorfalviakről írhatnátok többet is.Vagy nem lehet???Dolgozik a cenzúra???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schiffer: a választások tétje, hogy a nagytőkések kívül más is beleszólhat-e a politikába

Schiffer András úgy fogalmazott: az LMP képviseli azt a reményt, hogy Magyarországon meg lehet törni… Tovább olvasom