Kék hírek

2012.08.24. 15:49

Rendőrségi eljárásra várnak a cigányok a devecseri jobbikos demonstráció miatt

Kozák János szerint a cigányok nem zavarták a demonstrációt, a házuk udvarán üldögélőkre mégis "kőzápor zúdult".

MTI

Rendőrségi eljárásra várnak a cigányok a Jobbik devecseri demonstrációja ügyében; minden kívülállót arra kérnek, hagyják helyben megoldani a problémát - mondta [namelink name="Kozák János"], a Magyar Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetségének elnöke pénteken.

Kozák János devecseri sajtótájékoztatóján közölte: az augusztus 5-i demonstrációra, amelyet - mint fogalmazott - a Jobbik és a "hozzá tartozó szélsőséges szervezetek" tartottak, fel voltak készítve a felvonulás útvonalán élők. Azt mondta, a cigányok nem zavarták a demonstrációt, a házuk udvarán üldögélőkre mégis "kőzápor zúdult".

A cigányok ezután lakossági fórumon döntöttek arról, hogy nem kívánnak "a Jobbik és a hozzá tartozó szélsőséges szervezetek szintjére süllyedni", nem szerveznek demonstrációt - tájékoztatott Kozák János.

Hangsúlyozta: nem csendes demonstráció volt az augusztus 5-i, ott a garázdaság és büntetőjogi kategóriába tartozó cselekmények történtek, ezért várják a hatóságok döntését.

A Jobbik a Veszprém megyei Devecserben augusztus 5-én tartott demonstrációt, amelyen a halálbüntetés visszaállítását követelték. A vonulásos megmozduláson többször megpróbálták megbontani a rendőrségi kordonokat, majd atrocitás történt a helybéli romák és a tüntetők között.
Kozák János az MTI kérdésére kifejtette: véleményük szerint a rendőrségnek hivatalból kell feljelentést tennie a garázda vonulók ellen, de több feljelentésről is tud, amelyet ebben az ügyben tettek.

Úgy fogalmazott: "a nyugalomról, rendről nekünk, devecseri lakosoknak kell gondoskodnunk, nem betyárseregeknek, szélsőséges gondolkodású, politikai célból a békét felbolygató embereknek".

Kozák János figyelmeztetett, veszélyes helyzet az, hogy legálisan vonulhatnak fel betiltott, más népcsoportok megfélemlítésére létrejött csoportok. Az elnök tiltakozott a "cigánybűnözés" kifejezés használata ellen, és a jogvédőket arra kérte, hagyják helyben megoldani a problémákat.
Toldi Tamás (Fidesz-KDNP), Devecser polgármestere a sajtótájékoztatón kijelentette: bár kisebb súrlódások előfordultak, a szomszédvita, amely a konfliktust kirobbantotta, egyedi eset, a városra nem jellemző, és a bűnözés mértéke nem nagy.

Elmondta, hogy etikai vagy viselkedési kódexet dolgoznak ki közösen a cigánysággal, és minden devecseri családhoz eljuttatják: tanácsokat adnak többi között abban, hogyan kell rendet tartani a házak udvarán, hogyan kell viselkedni orvosi rendelőben.

A szabályok megsértését a polgármesteri hivatalban lehet bejelenteni. A cigány kisebbségi önkormányzat, a települési önkormányzat és ha szükséges, a rendőrség képviselőjéből álló csoport felkeresi a szabálytalankodókat, és elbeszélget velük - fűzte hozzá a polgármester.

Toldi Tamás szerint ugyanis eredményes lehet, ha a nem elfogadott viselkedést rendszeresen szóvá teszik. Hangsúlyozta, hogy a problémák megoldása kizárólag Devecserre tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!