Képmutató

2011.01.03. 18:37

A NYUGAT LÁNYA

Az elmúlt évadban 2 és fél millióan nézték a New York-i MET opera- közvetítéseit. Az idén újabb két ország (Egyiptom, Spanyolország) csatlakozott, így immár 48 országba sugározzák az előadásokat.

GIACOMO PUCCINI: A NYUGAT LÁNYA

2011. január 8., 19 óra, BELVÁROSI MOZI

 

Zene: Giacomo Puccini, Librettó: Guelfo Civinni és Carlo Zangarini

Minnie: Deborah Voight, Dick Johnson: Marcello Giordani, Jack Rance: Juha Uusitalo

Közreműködik a Metropolitan Opera zenekara és kórusa, vezényel: Nicola Luisotti

Rendező: Giancarlo Del Monaco

 

„Ha egy jó western-történetet találnék, rögtön megzenésíteném" - feleli amerikai újságírók kérdésére a zeneszerző, amikor 1907-ben először jár az Egyesült Államokban.

Az opera ősbemutatója éppen 100 éve, 1910-ben volt a Metropolitanben.

A történet 1850-ben, a kaliforniai aranyláz idején játszódik. Minnie, a Polka-bár tulajdonosnője, az aranyásók körülrajongott kedvence beleszeret a Johnson álnéven felbukkanó banditába, és elrejti a férfit üldözői elől. A Minnie szerelmére áhítozó, féltékeny seriff, Jack Rance azonban felfedezi a rejtőzködőt. Minnie a férfi életéért egy pókerjátszmát ajánl fel, amelyet néhány hamis lappal meg is nyer. Johnsont mégis elfogják és meg akarják lincselni. A szép bártulajdonos az aranyásók emberségére, az értük tett jócselekedetekre hivatkozva megmenti a férfit az akasztófától...

Mi tetszett meg Puccininak ebben a történetben? A színhely bizonyosan: kora ifjúságától fogva rajongott a vadnyugati történetekért. Ennél is jobban vonzotta utolsó operája, a Pillangókisasszony lírai-szentimentális világa és az aranyásók viharvert, kemény élete közötti kontraszt, de leginkább a címszereplő, Minnie figurája, gyengéd, lírai és határozott, markáns vonásokat egyesítő karaktere.

Az 1910. december 10-i New York-i premier előtt sokan kérdezték Puccinit: mi az „amerikai" A Nyugat lánya zenéjében? A zeneszerző válasza szerint az opera az amerikai karaktert kívánja tükrözni, különösen a Nyugat erőteljes alakjainak vonásait. „Kevés kivételtől eltekintve nem használtam fel amerikai zenét, minden az én kitalálásom" - mondja Puccini.

A kevés kivétel, amelyre a zeneszerző e nyilatkozatában hivatkozik, néhány ragtime- és jazz-elem alkalmazása mellett pár amerikai népdal felhasználását jelenti.

A premier 100. évfordulóját e világszerte sugárzott pazar előadással ünnepli a MET. Három nagyszerű énekessel újítják fel a produkciót: a líraiságáért, szép hangjáért és drámai erejéért méltatott Deborah Voighttal, a 2007-es debütálása óta nagy sikereket elért Marcello Giordanival, és a híres finn baritonnal, Juha Uusitalóval, akit az elmúlt évadban a Tosca Scarpiájaként láthattunk.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!