Kistelek és környéke

2019.08.18. 16:48

Készül Baks falukemencéje

Baks - A be­­ruházás célja az volt, hogy visszahozzák azt a régi hagyományt, amely szerint a főzés és az étkezés közösségi tevékenység.

T.K.

Az októberi töpörtyűfesz­tiválon avatják fel Baks falukemencéjét, amely szinte teljesen elkészült már. Bár a faluház udvarában a tájház mellett lévő hatalmas építmény még le van takarva, [namelink name="Búza Zsolt"] polgármester lapunknak megmutatta, hogy néz majd ki a település egyik büszkesége.


– A hatszor ötméteres terüle­ten helyet kapott egy négy méter magas kéménnyel fel­sze­relt búbos kemence, amelyet grillező, forró levegővel mű­­kö­­dő sütő, sparherd és bográcsozó egészít ki. Gyakorlatilag egy helyen, egyszerre elkészíthető lesz itt a pörkölttől a levesen át a hamburgerig többfajta étel, akár 50-60 fő számára is. Már most is egyre többen bérelik ki a faluházat rendezvényekre, ha elkészül a beruházás, ezt a részleget is használhatják majd a programokhoz – mondta Búza Zsolt. Hozzátette: valószínűleg az ön­­kormányzat saját termesztésű fűszerpaprikáját is ebben szárítják majd, ahogyan azt őseink is tették.

A falu kemencéje néhány héten belül teljesen elkészül. Fotó: Török János

A falu kemencéje néhány héten belül teljesen elkészül.

Fotó: Török János

A polgármester kiemelte: a be­­ruházás célja az volt, hogy visszahozzák azt a régi hagyományt, amely szerint a főzés és az étkezés közösségi tevékenység. – Annak idején a lakoda­lomba is összehordták az alap­­anyagokat a vacsorához, amelyet aztán együtt készítettek el. Az a cél, hogy a kemencénél is legyenek ilyen nagy, közösségi főzések – tette hozzá.

Címkék#Baks

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!