Kistelek és környéke

2019.08.05. 09:48

Több százan bizonyították be a Magyarok Országos Gyűlésén, hogy a magyar kultúra nem elavult

Sok százan érkeztek az ország különböző pontjairól Ópusztaszerre a Magyarok Országos Gyűlésére. A három napos programsorozat célja az volt, hogy megmutassák: a magyar kultúra nem elavult.

Munkatársunktól

Ősmagyar korhű ruhák, ostorcsattogás és népi zene – a magyarságtudat lengte át a hétvégén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot, ahol a 7. Magyarok Országos Gyűlését rendezték meg. Az öt éves kihagyás után tavaly újraindult rendezvénysorozat célja, hogy bemutassa a magyar kultúrát és azt, hogy erre szükség van a mai világban.

Szeretnénk bebizonyítani, hogy a magyar népi kultúra nem elavult, és elérni, hogy magas kultúra váljon belőle. A nyugattól pedig csak azt emeljük át, ami feltétlenül szükséges

– fogalmazta meg a rendezvény célját Németh Henrik főszervező. Hozzátette: a programsorozat megvalósulása is ennek a példája, hiszen 738 önkéntes dolgozott ingyen rajta.

Ez a hozzáállás is a magyarok alapvető magatartását tükrözi, csak a mai világban kezdünk elfeledkezni erről

– tette hozzá.

Több százan bizonyították be a Magyarok Országos Gyűlésén, hogy a magyar kultúra nem elavult. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

A rendezvény területén csak magyar termékeket lehetett vásárolni. Hűtőmágnestől a ruhaneműkig minden Magyarországról és a népi mintákról szólt. Aki akart, ostort vagy kürtöt is vásárolhatott magának. Az előírás azonban nem csak a kézművesekre, hanem az étkeztetőkre is vonatkozott. Aki megéhezett, pacalos körömpörkölttel, babgulyással, töltött káposztával, csülökkel vagy éppen bográcsos pörkölttel lakhatott jól.

A gyerekek pajzzsal, karddal küzdhettek egymás ellen a játszósarokban, nyilazhattak, a népi játszóházban pedig fát faraghattak, gyöngyöt fűzhettek netán szőhettek. A felnőtteknek történelmi előadásokat szerveztek, voltak színpadi programok, a gyógyító faluban pedig különböző ezoterikus és ősi gyógymódokat lehetett kipróbálni a csontkovácsolástól a köpölyözésen át a szellemlátásig.


A Magyarok Országos Gyűlésének egyik kiemelkedő programja a szombat délutáni történelmi élőkép volt, melyben több százan vettek részt. Ez végigvonult a magyar történelmen és olyan értékekre hívta fel a figyelmet, melyek mellett a mindennapokban hajlamosak vagyunk elmenni.

Több százan bizonyították be a Magyarok Országos Gyűlésén, hogy a magyar kultúra nem elavult. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

A rendezvény résztvevői azzal, hogy eljöttek és egy összetartó közösségben töltötték hétvégéjüket, egyben jótékonykodtak is. A jegybevételek egyharmadát ugyanis a szervezők felajánlották a 117 éves beregszászi Kossuth iskola javára. A szervezők ezzel a gesztussal azt akarták szimbolizálni, hogy az anyaországban élve sem feledkezünk meg a Kárpát-medencei magyarokról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!