Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Küzdelem az olajszennyeződéssel a Pó folyón

Napokkal a monzai olajfinomítóban történt szabotázs után tovább folyik a küzdelem a Pó folyón levonuló olajfolt megállítása és közömbösítése érdekében.
A környezetvédők versenyt futnak az idővel, nehogy a szennyezés elérje a Pó deltavidékét, amely Európa egyik legjelentősebb vizes élőhelye. Szakértők azzal számolnak, hogy az Adriát vasárnap érheti el a szennyezés, amelyet eddig nem sikerült úszó akadályokkal feltartóztatni.

Az olasz polgári védelem vezetője, Guido Bertolaso mindazonáltal abból indul ki, hogy kellő segítséggel eredményesek lesznek. "Úgy vélem, sikerülni fog" - jelentette ki magabiztosan, arra célozva, hogy a deltától nyugatra, Ferrara előtt meg tudják állítani az olajszennyezést. Bertolaso úgy véli, hogy jóvá lehet tenni a természetben esett kárt.

A torinói La Stampa arról értekezik, hogy a szennyezést kezdetben alulbecsülték. Miután kedden éjjel ismeretlenek mintegy 600 ezer liter fűtő- és dízelolajat engedtek le, négy óra telt el, mielőtt a természeti katasztrófát jelző riasztást elrendelték. Sajtóhírek szerint munkások megpróbálhatták, hogy még a finomító területén gátat szabjanak a katasztrófának.

Eközben tovább folyik a nyomozás a szabotázst elkövetők után. Nem kizárt, hogy ezzel akartak megakadályozni egy Monza környéki nagyszabású projektet, amely hatalmas zöldövezetet irányoz elő a sűrűn beépített vidéken. Megválaszolásra vár az a kérdés is, miként lehetséges, hogy az évekkel ezelőtt üzemen kívül helyezett Lombardo Petroli finomító tartályaiban ilyen hatalmas mennyiségű olaj volt.

Olaszország legjelentősebb környezetvédő szervezete, a Legambiente felszólította a lombardiai lakosságot, hogy szombaton a Lambro mentén hatalmas élőlánccal "jelképesen ölelje át" a folyót. "Ezzel akarjuk kifejezni fájdalmunkat és haragunkat, amelyet a folyó ökológiai rendszerét ért támadás kelt bennünk, hiszen a Lambro és partvidéke sok évtizednyi szennyezés után csak nemrég tisztult meg végre" - nyilatkozta a szervezet egyik szóvivője.

A lombardiai régió elnöke, Roberto Formigoni elrettentő, súlyos büntetést követelt a tettesekre. Utalt arra, hogy Olaszországban a környezetre komoly következményekkel járó bűncselekményekért 12 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan meghaltak egy vallási szertartáson Maliban

Legkevesebb 26 muszlim zarándok vesztette életét és további 40 megsérült pénteken, amikor egy… Tovább olvasom