Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Tálib vezető testvérével végzett egy légicsapás

Pakisztán - Az egyik legrettegettebb afgán tálib parancsnok testvérével végzett az a légicsapás, amelyet egy pilóta nélküli amerikai repülőgépről indítottak csütörtökön Pakisztán északnyugati részén - közölték pakisztáni biztonsági tisztségviselők.
Az áldozat Mohammad Hakkani, a Hakkani-hálózatot megalapító Dzsalaluddin Hakkaninak a fia és a hálózatot jelenleg irányító Sziradzsuddin Hakkaninak az öccse.

A tisztségviselők szerint a támadás nyilvánvaló célpontja Sziradzsuddin Hakkani volt, aki azonban a légicsapás időpontjában nem tartózkodott a helyszínen. Mohammad Hakkani nem vállalt tevékeny szerepet a hálózatban, de otthonát arab harcosok rejtekhelyként használták.

Az idősebb Hakkani fiú az Afganisztánba vezényelt amerikai erők egyik legfőbb ellensége, az Egyesült Államok ötmillió dolláros nyomravezetői díjat tűzött ki a fejére.

A Hakkani-hálózat a tálibokkal szövetséges afganisztáni és pakisztáni lázadók egyik csoportja, a NATO-erőkkel szemben Afganisztánban fellépő egyik legerősebb alakulat. Egyebek között azzal gyanúsítják, hogy köze volt a kelet-afganisztáni CIA-támaszponton végrehajtott, hét amerikai halálával végződött december végi akciónak. A csoport Pakisztánban nem hajt végre támadásokat, emiatt (egy ideig) a pakisztáni titkosszolgálat védelmét élvezte.

Dzsalaluddin Hakkani Afganisztán szovjet megszállása (1979-1989) idején szerzett magának nevet az ellenállási mozgalomban, akkoriban az Egyesült Államok és Pakisztán kulcsfontosságú szövetségesének számított. A most feltehetően a hetvenes éveiben járó Hakkaniról úgy hírlik, súlyos beteg, emiatt a hálózat irányítását átadta Sziradzsuddinnak.

Az ifjabb Hakkani fiúval egy nappal azután végzett az amerikai légicsapás, hogy a washingtoni Fehér Ház megerősítette Abdul Gani Baradar molla pakisztáni elfogását. Baradart tekintik az afgán tálibok katonai parancsnokának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Laptopkamerával kémkedő iskolát perelnek

Szülők indítottak pert egy amerikai középiskola ellen, amely az otthoni használatra kiadott laptopok… Tovább olvasom