Kultúra

2009.04.02. 18:27

Eltemették Bacsó Pétert

Hozzátartozói, barátai és pályatársai kísérték el utolsó útjára csütörtökön délután Bacsó Pétert a budapesti Farkasréti temetőben.

A Kossuth-díjas filmrendező búcsúztatásán mások mellett jelen volt Sándor Pál, Makk Károly, Mészáros Márta, Szacsvay László, Cserhalmi György, Rudolf Péter, Hegyi Barbara, Kálomista Gábor, Konrád György. Bacsó Péter hosszantartó, súlyos betegséget követően, 81 éves korában március 11-én hunyt el.

A család és a pályatársak nevében Andor Tamás búcsúzott el Bacsó Pétertől. Az operatőr kolléga elmondta, a Kossuth-díjas filmrendező megállíthatatlanul dolgozott, volt egy képessége, hogy a túlságosan erős politikai szelekben élére fordult. Ő volt az a háló, amely megtartott minket, az élethosszig tanúskodást tanította meg nekünk - tette hozzá.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium nevében Hiller István arról beszélt, hogy Bacsó Péter keserédes komédiája (A tanú) generációkat nevettetett meg. Olyan örökérvényű mondatokat hagyott ránk, amelyek tovább élnek a magyar nyelvben - mondta a tárcavezető. Hiller István hangsúlyozta, Bacsó Péter velünk tudott nevetni és nem rajtunk.

A főváros nevében Horváth Csaba elmondta, Bacsó Péter mindannyiunk összekacsintó, bölcs tanítómestere volt öt évtizeden át. A főpolgármester-helyettes igazodási pontnak nevezte a Kossuth-díjas filmrendező életművét, aki iróniába csomagolta dorgálását.

A filmes szakma nevében Báron György felidézte Bacsó Péter mondatát, amikor átvette az idei Filmszemlén az életmű-díjat. A Kossuth-díjas filmrendező akkor azt mondta, soha nem akart életművet létrehozni, csak filmeket csinált. A filmkritikus végezetül azt mondta, Bacsó Péter egy országot tanított meg nevetni, tanított meg a túlélésre.

A Kossuth-díjas filmrendező nevéhez olyan filmek köthetők, mint az 1969-es A tanú, a Sztálin menyasszonya (1990), a Hány az óra, vekker úr? (1985) vagy a De kik azok a Lumnitzer nővérek? című vígjáték. A Magyar Mozgókép Mestere még tavaly is forgatott, akkor készítette el Majdnem szűz című munkáját. Idén januárban, a jubileumi 40. Magyar Filmszemlén Bacsó Péter életműdíjban részesült.

Bacsó Péter hosszas szenvedés után, 2009. március 11-én hunyt el.

Címkék#film

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!