Kultúra

2008.03.11. 18:32

Háromnapos dzsesszfesztivál márciusban

A Magyar Jazz Szövetség március 20-és 22-e között várja idén a műfaj rajongóit Budapesten és több vidéki városban a Magyar Jazz Ünnepén.

Ennek keretében adják át március 20-án a Jazz Életműdíjat. Ebben az évben Oláh Kálmán részesül az elismerésben - tájékoztatták a Független Hírügynökséget a szervezők.

A Magyar Jazz Szövetség 1990-ben alakult, és még abban az évben megrendezte az első Magyar Jazz Ünnepet. A fesztivál 2000 óta más rendezvények keretében élt tovább. Tavaly márciusban a Magyar Jazz Szövetség ismét önálló fesztivált szervezett.

A háromnapos jazz ünnep nyitórendezvényén, március 20-án adják át a Magyar Jazz Szövetség vezetői a Szabó Gábor Jazz Életműdíjat. Ebben az évben Oláh Kálmán jazz-zongorista, zeneszerző veheti át az elismerést a budapesti Benczúr Ház Dísztermében.

A Szabó Gábor Jazz Életműdíjat 1992 óta ítélik oda. Az első díjazott, Kovács Gyula posztumusz kapta meg az elismerést. Az elmúlt években Gonda János, Szakcsi Lakatos Béla, Kőszegi Imre, Garay Attila, Lakatos Ablakos Dezső (posztumusz), Berkes Balázs, László Attila, Vukán György, Tomsits Rudolf, Babos Gyula, Berki Tamás, Bontovics Kati, Friedrich Károly vehette át az életműdíjat. Tavaly Jávori Vilmos jazzdobos kapta meg az elismerést, szintén pusztumusz-díjként.

A háromnapos fesztivál idején a Benczúr Házban a hazai jazzélet meghatározó egyéniségei játszanak, köztük Balázs Elemér, Dresch Mihály, Szakcsi Lakatos Béla, Vukán György, Zsoldos Béla. A rendezvény zárónapján a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének Bigbandje játszik László Attila vezetésével.

Idén több vidéki város is bekapcsolódik a Magyar Jazz Ünnepébe, így Székesfehérvár, Nagykanizsa, Debrecen, Szolnok, Balatonboglár, Cegléd, Szombathely, Pécs, Tatabánya jazz rajongói is készülhetnek a tavaszi zenei ünnepre.

A fesztivál teljes programja megtalálható a www.jazzszovetseg.hu oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!