Makó és környéke

2012.05.31. 09:51

Üzentek a gördeszkások: mi ebben a kirívóan közösségellenes?

Makó - Egy 25 éves, jelenleg Londonban élő fiatalember nem érti hogyan lehet kirívóan közösségellenes magatartásnak tekinteni a gördeszkázást. Megírtuk: 50 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságra számíthatnak Makón a belvárosban gördeszkázók.

Delmagyar.hu

Megírtuk: az országos trendhez igazodva Makó is külön rendeletben foglalta össze és tiltotta meg a kirívóan közösségellenes magatartásokat. Ezek egyike a gördeszkázás és a görkorcsolyázás néhány belvárosi területen. A rendelet szerint ez a Széchenyi téren, a Hagymaház előtt, a Posta utcán, a Pulitzer sétányig a Deák Ferenc utcán, a Hollósy Kornélia utcáig a Csanád vezér téren, valamint a Kálvin utcai körforgalomig a Szegedi utcán tilos. Aki a rendelkezést megsérti, ezertől 50 ezer forintig terjedő közigazgatási bírságra számíthat.

Egy Londonban élő szegedi fiatalember, Gábor nem érti hogyan lehet kirívóan közösségellenes magatartásnak tekinteni a gördeszkázást. Olvasói levél.

"Először kisgyerekként kaptam gördeszkát szüleimtől - ami persze csak egy játékszer volt. 6-7 évesen élveztem a gurulás nyújtotta szabadságot. Később, ahogy egyre ügyesebb lettem, kaptam komolyabb gördeszkát, elkezdtem járni a belvárosba, és az akkor még a Postás Sporttelepen lévő, a gördeszkások saját anyagi erejéből elkészített és fenntartott pályára. Annyira közösségellenes volt az akkori 20-30 ember, hogy se szó, se beszéd maguk közé fogadtak, segítettek, tanítottak. Később, ha új srácok jöttek ki a pályára, velük is így tettünk.
Az önkormányzat sokévi nyaggatás után képes volt építeni egy pályát, amit azonban karbantartani már kínos neki... Sokszor hívtak ránk rendőrt, fenyegettek késsel, dobáltak meg, találgatták anyukáink hivatását. Nem tettünk semmi rosszat, nem bántottunk senkit, persze magunkért, és egymásért kiálltunk. Próbáltuk élvezni az életünket. Kikapcsolódni munka vagy iskola után. Kicsi színt vinni a szürke hétköznapokba, mosolyogni egy olyan világban, ahol mindenki fapofával ballag az utcán. Jól érezni magunkat, és nem törődni olyan dolgokkal, amik az állítólagos közösség, amit rombolunk, fontosnak tart, pl.: a csodás politika és egyebek! A közös sport és az együtt megélt dolgok miatt barátok lettünk. Egy baráti társaság. Közösség! Kikerült ebből a közösségből családapa, fényképész, asztalos, pincér, tanár, orvos, üzletember, és még sorolhatnám. Csupa olyan ember, akik a közösségért tesznek.
Az összes barátomat a gördeszkázásnak köszönhetem, sőt részben azt is, aki ma vagyok! Ezért akkor büntetést érdemlek?
Miért baj az, ha fiatalok egyszerűen csak élvezik a mozgást, és ismerkednek más fiatalokkal? Szerintem a párt Audi-val kanyarodáskor nem indexelni, a gyalogosnak nem megadni a zebrán az elsőbbséget, valamit fiatalon egy szobában a számítógép előtt órákat eltölteni az, ami kirívóan közösségellenes!
Amiért említettem jelenlegi lakhelyem, az pedig az, hogy elmondjam, itt hogyan mennek a dolgok. Felnőtt fejjel az első dolog, amit vettem magamnak a ködös albionban, az egy gördeszka volt. Ugyanúgy befogadtak itt is a gördeszkások. Viszont a várost nem zavarja a létezésünk! Sok, és folyamatosan karbantartott pálya van. A belváros közepén, ahol rengeteg turista jár, a Temze partján, el van kerítve egy rész, azért hogy a gyalogosok ne tévedjenek be oda! Látványosság, hogy a fiatalok, közösségbe verődve gördeszkáznak, görkorcsolyáznak, BMX-eznek, sőt ezen a helyen szabad a graffiti is. Ezeknek a sportoknak fontos elemei a város terei és utcái. És egy városnak is fontos elemei ezek a sportok, itt legalábbis így gondolják!
Elgondolkodtató nem? Nyugati fizetésekre vágyunk, nyugati cikkekre, nyugati boltokból, minden és mindenki nagyon nyugati már... Csak a gondolkodásunk nem nyugati. ,,Bízz a rendőrben, szavazz a politikusra, legyél kreatív, legyél szabad, sportolj, szeresd, amit csinálsz, csinálj olyat, amit szeretsz!" Ezt hangoztatják, nem? 16 éves srácok pedig extrém sportot szeretnének űzni. De nem tehetik, mert a politikusok rendeleteket hoznak arról, hogy ez tilos, korlátozva ezzel a szabadságot, és a kreativitást, hiszen ezek a sportok erről is szólnak. A rendőr megbünteti 50000 forintra, amikor a gyerek azon retteg, el ne törjön a gördeszka, mert nincs pénz újra, pedig az csak töredéke az említett összegnek! Bűnözőknek állítják be őket? A saját jövőjük ellen hoznak meg rendeleteket, hiszen már megutáltatják velük a ,,közösséget".
Bevallom: nehéz volt visszafogni az indulataimat, és mellőzni olyan szavakat, amiket szívesen hozzávágnék emberek fejéhez... De azt hiszem, még az is jogos volna. Gusztustalannak tartom, minden újságírótól, politikustól, magánszemélytől, bárkitől az ilyen jellegű kifejezést, mint a ,,kirívóan közösségellenes magatartás"! Jó reggelt! Már nincs vasfüggöny."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!