Makó és környéke

2014.08.12. 22:31

Dughagymát szednek

Makó - Az eredeti makói vöröshagymát megviselte a csapadékos nyár, a magról vetett fajták azonban jó termést hoztak. A gazdáknak nincs miért örülniük: a kereslet szerény, az árak nyomottak.

Szabó Imre

Utolsó fázisába lépett az idei hagymaszezon a Makó környéki földeken: most szedik föl a város védjegyének számító, eredeti, kétéves technológiával termesztett vöröshagyma dughagymáját. Mint az egyik, Makó és Apátfalva között lévő táblában megtapasztaltuk, ez igen kemény munka, hiszen nagy porral jár, ahogyan a traktor a földdel együtt felszedi, majd a rostára továbbítja a szemeket, amelyeket aztán kézi erővel kell kiválogatni a göröngyök közül és zsákokba rakni. A porfelhő ellen a munkások kesztyűvel, maszkkal és speciális szemüveggel védekeznek, a rekkenő melegben azonban ezt viselni is rendkívül kényelmetlen.

Az apró vöröshagymák ezt követően szárítóüzembe kerülnek, jövőre pedig újra földbe – ennek a két éves termesztésnek köszönheti az igazi makói hagyma különleges zamatát, magas beltartalmi értékét. A terület, amit meglátogattunk, 2 hektáros, és művelője a dughagymás makói fajta egyik utolsó termesztője, [namelink name="Fekete János"] Aranyhagyma-díjas gazda. Becslése szerint csapata 5 nap alatt végez a feladattal. A dughagymát a Kossuth-szövetkezet hőkezelőjében fogják szárítani.

A dughagymaszedés nehéz munka, sok porral jár. A szerző felvétele

A dughagymaszedés nehéz munka, sok porral jár. A szerző felvétele
A most felszedett dughagyma szépen átvészelte a változékony, sok és gyakori csapadékot hozó, ugyanakkor kánikulától sem mentes nyarat. Fekete János megerősítette lapunknak, amit más termelőktől hallottunk: ugyanez sajnos már nem mondható el a nyár elején felszedett makói vörösről, amelynek a termésátlaga ugyan megfelelő, hektáronként 25 tonnát hozott, a minősége azonban gyenge. Az esőzések miatt sok fej barna csíkos lett, sok a rejtett hiba. A magról vetett vöröshagyma viszont, ami kedveli a vizet, a jónak mondható 40 tonnás termésátlag mellett jó minőséggel is megörvendeztette termelőit.

Örömre a nyomott árak miatt még sincs sok okuk. A nagybani piacon a vöröshagyma kilója gyenge érdeklődés mellett 80-100 forintért kel el, miközben a dughagymás vöröshagyma esetében a befektetett költségek minimális megtérüléséhez is 120-150 forintos ár kellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!