Makó és környéke

2015.07.10. 21:34

Jó az idei hagymatermés

Makó - Szép az idei őszi fokhagyma, bőséges a termés, de azok sem panaszkodnak, akik más fajtával foglalkoznak - mondja Kádár József makói gazdálkodó, a helyi gazdakör vezetője. Ők a termést már betakarították - hamarosan kezdik eladni.

Imre Péter

Még a 70 év körüli nagymamák is segédkeztek az őszi fokhagyma betakarításában a makói Kádár Józsefnek, aki családjával más egyéb haszonnövények mellett ezt is termeszti, több mint félhektáros területen.

Mint sokan mások, a vöröshagyma termesztésével ő is felhagyott, de őszi fokhagymája eredeti, igazi makói. A Maros-vidék gazdáinak hagyományosan az őszi fokhagymából származó bevétel az első pénz a gazdasági évben, ezért is fontos, milyen hasznot hoz. Gyermekkora óta foglalkozik vele, és most is családi, baráti összefogással, mindössze egy-két napszámost alkalmazva dolgoztak a földeken.

Kádár József büszke az idei termésre. A szerző felvétele

Kádár József büszke az idei termésre. A szerző felvétele
„Most vagyunk a szedés után, nagyjából két hete hoztuk haza a termést. Most a tárolóban szárad, pihen, és hamarosan kezdődik a válogatás: a jövő évi magnak való, illetve az értékesítésre szánt hagyma elkülönítése, majd az utóbbi válogatása, tisztítása, csomagolása" – foglalja össze, éppen milyen feladatai vannak ebben az időszakban a hagymakertészeknek.

Ő minimális növényvédelem mellett, öntözés nélkül, de a tápanyag-utánpótlásra odafigyelve, géppel vetve gazdálkodott. A szedés tapasztalatai alapján azt mondja, az őszi fokhagyma minősége idén jó, a fejek szépek, fehérek. Az időjárás kedvező volt, hiszen a szárazabb időt ez a növény jól tűri. A termésátlag is kifejezetten jó, s mint gazdatársaitól tudja, nem csak nála – mások is jó eredményt értek el egyéb hagymafajtákkal.

Az ő földjén 4-5 mázsa termett lánconként; ha ezt hektárra számoljuk át, 120-140 mázsát adott a föld hektáronként. Ugyanakkor, mivel bőséges a termés, egyelőre alacsonyak a szedés után közvetlenül amúgy is nyomott árak. Jelenleg 350–400 forint az őszi fokhagyma kilója, minőségtől függően – abban bízik, később esetleg egy kicsit emelkedik az összeg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!