Makó és környéke

2016.01.21. 10:41

Épülhet a magyarcsanádi Szent Gellért híd

A napokban megjelent a Magyar Közlönyben, így most már biztosnak tűnik: 2020-ig megépül a magyarcsanádi Szent Gellért híd.

Szabó Imre

Két sáv bicikliúttal


A Maroson, egyúttal az országhatáron átívelő Szent Gellért hidat százötven méteresre tervezték. Az elképzelések szerint két forgalmi sáv, járda és kerékpársáv is lesz rajta, így akár biciklivel is át lehet majd járni dolgozni az egyik országból a másikba.

– Nagyon várjuk a beruházást, hiszen nemcsak a híd, maga az építkezés is komolyan lendítene a falu gazdasági helyzetén – mondta Magyarcsanád polgármestere, Farkas János. A Magyar Közlöny napokban megjelent legfrissebb számában a 2014–20-as határ menti infrastrukturális beruházások listáján a magyarcsanádi Maros-híd is szerepel. Erre a falu lakói évtizedek óta várnak.


Annak idején vasúti és közúti összeköttetés is volt a túloldali Nagycsanáddal. A hidat a második világháború idején aláaknázták, de nem szándékosan robbantották fel: villám csapott bele, ezért repült a levegőbe. Ez volt egyébként Csongrád megye első vasbeton szerkezetű hídja, amelyet Zielinski Szilárd tervezett. Az egykori híd lábai továbbra is láthatók a folyóban. Az építmény engedélyes tervei megvannak, az ötletet korábban is támogatták a határ magyar és román oldalán egyaránt, csak a beruházáshoz szükséges pénz hiányzott eddig. A kormányhatározat garancia arra, hogy uniós forrásból megépül.


A falu első embere azt mondja, a magyarcsanádiak számára azért nagy lehetőség a hídépítés, mert az összesen 12 milliárdos beruházásból a magyar oldalon 6 milliárdot költenek el. Ebből nyilván részesülnek a helyi, környékbeli vállalkozások is. Nyilván szükség lesz helyben munkáskezekre, de az ideérkezőknek szállásra is, az önkormányzat pedig komoly iparűzésiadó-bevételre számíthat az egyéves fejlesztésből. Ha a megépülése után a várt gazdasági pezsgést is meghozza a híd, külön öröm lesz – mondta Farkas, aki szerint végre ki meri mondani: Magyarcsanádnak komoly jövője van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!