Makó és környéke

2015.11.19. 20:42

A két vége megvan: gyökerek miatt állt le a járdaépítés

Két pelyhedző kanadai nyárfa miatt hónapokig el sem indulhatott, most meg egy hónap után félbemaradt a járdaépítés a makói Bajcsy-Zsilinszky lakótelepen. Kiderült: a fák gyökérzete veszélyeztetheti a földben húzódó közművezetékeket.

Szabó Imre

A makói Bajcsy-Zsilinszky lakótelep C/3-as és C/4-es tömbje mögött meghökkentő látvány fogadja az arra járókat: a frissen épült járda két vége ugyan készen van, a középső, nagyjából 100 méteres szakasz azonban hiányzik. A járda felújítását már elkezdeni sem volt egyszerű: mint megírtuk, a tervezett beruházásnak eredetileg nem minden lakó örült, tavasszal még aláírásokat is gyűjtöttek ellene, ugyanis a munka miatt két fát pusztulásra kellett ítélni. Ami különös:  két kanadai nyárról van szó, ami nyaranta pelyhedzik, és a városban másutt pont azért indult aláírásgyűjtés, hogy az ilyen fákat vágják ki, ráadásul a járdát pont a fák gyökérzete nyomta fel, tette tönkre (Nyárfák álltak a járda útjába, 2015.  október 14.).

 

A kivágott nyárfák átka: félbemaradt a járda a makói Bajcsy-Zsilinszky lakótelepen. Fotó: Szabó Imre

A kivágott nyárfák átka: félbemaradt a járda a makói Bajcsy-Zsilinszky lakótelepen. Fotó: Szabó Imre

A pozitív fordulatról bő egy hónapja számoltunk be, addigra ugyanis meggondolták magukat a tiltakozók, és elkezdődhetett a 90 család, köztük sok idős életét megkönnyítő munka. Akkor a kivitelezéssel megbízott közmunkáscsapat vezetője azt ígérte, egy héten belül kész lesz a járda. Kíváncsiak voltunk, miért nem így történt, hiszen a félbemaradt munka miatt a helyszín éjszaka balesetveszélyesnek is mondható.


A körzet önkormányzati képviselője, Toldi János (Fidesz) lapunknak azt mondta, kiderült, a kivágott fák gyökérzete olyan mélyen van, hogy elképzelhető, a tönkök eltávolítása kárt tehet a föld alatti közművezetékekben. Addig nem tudják ezeket kiemelni – és a munkát folytatni sem –, amíg nem kap erre az önkormányzat hivatalos engedélyt az érintett társaságoktól.

Címkék#fa#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!