Makó és környéke

2008.03.13. 21:29

Bezár a kiszombori idősotthon

Kiszombor - Napokon belül megszűnik a huszonhárom férőhelyes, bentlakásos idősotthon Kiszomboron. A történtekért néhányan az önkormányzatot okolják, pedig a falu csak az épületet adta bérbe annak az alapítványnak, amelyik az otthont működtette.

Szabó Imre

A lakóknak kivétel nélkül sikerült új helyet találni a közeli intézményekben. Az épület további sorsa egyelőre kérdéses.

Kiszomboron napokon belül megszűnik a huszonhárom férőhelyes, bentlakásos idősotthon. A Rákóczi utcai intézményben még tizenkilenc lakó van, de ők is csomagolnak – mindenkinek sikerült helyet találni a megyei önkormányzat által működtetett közeli otthonokban, idősotthont ugyanis a megyének kötelező fenntartani.

Kiszomboron tizenhárom évvel ezelőtt nyílt idősotthon az önkormányzati tulajdonú egykori iskolaépületben, amelyet előbb egy munkaközösség vett bérbe a falutól, amit később átadott egy alapítványnak. Jelenleg a Csongrád Megyei Mentál Gondozó Alapítvány az épület gazdája. Az alapítvány kuratóriumi elnöke, Arany Margit lapunknak azt mondta: az otthonba komoly pénzt fektettek, és azért jelentették be, hogy már nem tudják tovább működtetni, mert komoly adósságaik halmozódtak fel. – Szakmai kifogás senkiben sem merült fel a munkánkkal kapcsolatban, az öregeket mindvégig tisztességesen gondoztuk – hangsúlyozta az elnök. Most öt alkalmazottjuk munkája szűnik meg. Korábban hét embertől váltak meg, akik közül utána hárman ingyen, önként dolgoztak Zomboron.

Üres lesz a ház, amelynek sorsa ismeretlen.
Fotó: Szabó Imre

A kiszombori polgármester, Szegvári Ernőné a történtek kapcsán azért kereste meg lapunkat, mert az érintett hozzátartozók közül többen az önkormányzatot hibáztatták azért, mert az otthon nem működhet tovább. Mint mondta, a gondozottakat maga is sajnálja, hiszen tudja, hogy az idős ember már nem szívesen hagyja ott a megszokott környezetét, ám a falu nem tudja vállalni a további üzemeltetést.

Kiszombornak van egy másik, tíz férőhelyes idősotthona is. Az öregek ellátására a múlt évben saját forrásból 9,3 milliót költöttek, ami az intézmény 28,8 milliós költségvetésének 32,2 százaléka. Egy másik, több mint kétszer akkora intézmény fenntartása már nem fér bele a keretbe. Ráadásul az épületet fel kellene újítani, hogy megfeleljen az előírásoknak, ami további 15-20 milliós kiadást jelentene.

Variációk

Szegvári Ernőné polgármester elmondta: szóba jöhetett volna még, hogy a képviselő-testület újra bérbe adja az épületet egy másik üzemeltetőnek változatlan funkcióval. Ám ez azért kockázatos, mert ebben az esetben az önkormányzatnak előbb önként vállalt feladatként magára kellett volna vállalnia a fenntartást, és ezt adhatta volna át a majdani működtetőnek. Ám ha valamiért az új társaság is feladta volna az üzemeltetést, a falu nyakába szakadt volna az intézményfenntartás gondja. Az épület eladása azért esett kútba, mert az ingatlant a hivatalos értékbecslés során mindössze 17 millióra értékelték, a testület azonban nem járt volna el a jó gazda gondosságával, ha az épületet mindössze ennyiért adja el – mondta a polgármester.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!