Makó és környéke

2009.10.09. 21:56

Életmentő készülék a gimiben

Makó - A makói József Attila Gimnázium az első középiskola a megyében, amely defibrillátort vásárolt.

Szabó Imre

Pályázati támogatásból, 1,6 millió forintért szerzett be egy defibrillátort, valamint szervez 6 pedagógusnak, 3 technikai dolgozónak és 120 diáknak újraélesztési tanfolyamot a makói József Attila Gimnázium – elsőként a megyében. Ebben a középiskolában érettségizett Stenszky Atilla, aki idén februárban hirtelen szívleállás miatt halt meg, miközben a barátaival kosarazott. A fotója ma is látható az iskola dicsőségtablóján. Az intézményt éppen ez a nagy visszhangot kiváltó tragédia ösztönözte arra, hogy tegyen valamit a hasonló esetek megelőzése érdekében.

Fábján-Nagy Mária tanárnőtől, aki az oktatást koordinálja, megtudtuk: az összesen több mint 3 millió forintos támogatásból nem csupán a laikusok által is használható, hamarosan a portán vagy a titkárságon helyet kapó újraélesztő berendezést kaptak, de egy hasonló oktatókészüléket és olyan babákat is, amelyeken gyakorolni lehet a szívmasszázst és a lélegeztetést. A rövid tanfolyamon ugyanis nemcsak a készülék használatát sajátítják el a résztvevők, de azt is, hogyan segíthetnek defibrillátor nélkül. Hasonló tanfolyam egyébként – felnőtteknek – indult már a városban, és defibrillátorral felszerelt újraélesztési pont is van a megye városaiban néhány helyen, de információink szerint középiskolában még nincs.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!