Makó és környéke

2010.05.10. 22:16

Emu kapirgál az udvaron

Makó - Meglepődik, aki bepillant a makói Simon János kerítésén, a Balaton utcai ház kertjében ugyanis nem csirkék kapirgálnak, hanem két hatalmas emu.

Szabó Imre

A struccra emlékeztető, Ausztráliában őshonos, és a világ második legnagyobb madaraként számon tartott szárnyasok fiókaként kerültek gazdájukhoz. Most 2 és fél évesek. Nem a húsukért tartja őket, csupán kedvtelésből, de ha lesz szaporulat, a kicsiket majd eladja.

A makói favágó 15 éve tart különleges állatokat. Úgy kezdődött, hogy hazahozta az erdőben, mezőn talált sérült állatokat, amelyeket aztán, ha felgyógyultak, visszaengedett a természetbe – volt már így nála őz és róka is. Az emukat, no meg a hátul, karámban tartott lámákat persze vásárolta. Egy kis emut például 20–30 ezer forintért lehet megvenni, a felnőtt 100 ezret ér. Hogy hogyan kell őket tartani, azt az internetről tanulta meg.

Simon János emui azért szelídek, mert gazdájuk sokat foglalkozik velük. A szerző felvétele

Simon János emui azért szelídek, mert gazdájuk sokat foglalkozik velük.
A szerző felvétele

A pompás madarak egyébként szelídek, de csak azért, mert gazdájuk sokat foglalkozik velük. Gabonából annyit esznek, mint egy házityúk, szeretik például az almát és a többi gyümölcsöt. Nevük is van: Tibi és Gizi. Csodájukra járnak a szomszédok, a környékbeli gyerekek – Simon János tudomása szerint Makón senki sem tart hasonló állatokat.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!