Makó és környéke

2019.05.16. 15:20

Franciák a makói tangazdaságban

Most először vannak a makói Galamb- szakgimnáziumnak külföldi tanulói: 11 francia diák tölti itt szakmai gyakorlatát. Megnéztük, mit csinálnak itt és hogy érzik magukat.

Szabó Imre

– Az étel finom, az iskolával nagyon elégedettek vagyunk. Otthon ennél sokkal többet kell dolgozni – mondta a Makón szakmai gyakorlatát töltő 11 francia diák egyike, Rywan Trubuil a Galamb József nevét viselő mezőgazdasági szakgimnázium tangazdaságában. Társaival együtt éppen palántázott a fóliasátorban, amikor felkerestük a csoportot.

 


Mint megtudtuk, a csoport bő két hetet tölt Makón, ez idő alatt három részre osztva, felváltva két magánvállalkozásnál, illetve az iskolai tangazdaságban vesznek részt gyakorlati képzésen.


A fiatalokról kiderült, hogy Toulouse környéki tanyák lakói, és egy ottani mezőgazdasági szakképző tizenéves diákjai. Az iskola korábban is küldött Magyarországra tanulókat gyakorlati képzésre, Makóra azonban eddig nem. A francia iskola vezetése a világhálón bukkant rá a Galamb-szakgimnáziumra, és egy most ott dolgozó, Szegedről odakerült magyar pedagógus megerősítette nekik, hogy érdemes felvenni a makói intézménnyel a kapcsolatot – ezt követően érkezett a Maros-parti városba a 11 külföldi diák.

 


Rywantól megtudtuk, már eddig is sokféle szakmai feladatot kaptak: gyümölcsfát metszettek, magokat ültettek, palántáztak. Egyik tanáruk elárulta: szorgalmasak, érdeklődőek, látszik rajtuk, hogy valóban a gazdálkodás az életük. Nyelvi nehézségeik nincsenek, többnyire az angolt használják közvetítő nyelvként. Egyébként volt alkalmuk a várost is megismerni, szórakozni, még a fürdőben is jártak.


– Később nagyon szívesen visszajönnénk, akár turistaként is – mondta a többiek egyetértésével a fiatal francia diák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!