Makó és környéke

2011.03.30. 18:52

Jajkiáltás a makói kórházért

Makó - Összefogott jobb- és baloldal Makón a kórházért: kérni fogják a megyei önkormányzatot, hogy ne vonjon el 125 millió forintot az intézménytől. A szerdai testületi ülésen az is kiderült, hogy Buzás Péter polgármester már nagyon szeretne unokát.

Szabó C. Szilárd

– Nem zárják be a kórházat, de reális a veszélye az ágyszámcsökkentésnek és bizonyos osztályok megszüntetésének – mondta szerdán a makói képviselő-testület ülésén [namelink name="Buzás Péter"] polgármester (MSZP), aki emlékeztetett: 1996-ban ő is tüntetett a kórházért, amit a szocialista kormány be akart zárni. Buzás tisztességtelennek tartotta, hogy a fenntartó megyei önkormányzat 125 millió forintot vont el a kórháztól, ami az intézmény költségvetésének 10 százaléka. (A 125 millió forintos támogatási kölcsön visszafizetéséről pénteken döntött a megyei önkormányzat. [namelink name="Orbán Imre"] és [namelink name="Mágori András"] makói megyei képviselő a visszafizetés mellett szavazott – a szerk.). Mindez úgy merült fel, hogy a testület tárgyalta a Dr. Diósszilágyi Sámuel kórház beszámolóját, amihez szóbeli kiegészítést tett [namelink name="Baráth Lajos"]. A főigazgató hangsúlyozta: nem panaszkodni jött, hanem azért, hogy megbeszéljék, mit lehet tenni az adott helyzetben a csökkenő bevételek mellett, mert szerinte soha nem látott nehézségek vannak az egészségügyben. Elmondása szerint az egészségügyi rendszer átszervezésével Szeged lesz az egyetemi szint, Szentes a megyei kórházi szint, Makó pedig a területi ellátó központi szint. Ennek már most mindenben megfelel Makó. Felvetődött: hogyan áll a makói kórház a vetélytársával, a vásárhelyi kórházzal. Buzás Péter szerint "a vásárhelyi kórházból úgyis lesz valami, hadikórház vagy egyetemi kórház, [namelink name="Lázár János"] úgyis kezd vele valamit." Baráth Lajos elmondta: júniusig lezárul az egészségügyi kataszterfelmérés: minden kórházvezetővel konzultálnak majd a minisztériumban, s csak remélni tudja, hogy nem a politika, hanem a szakmaiság játszik szerepet az egészségügyi rendszer átalakításában. [namelink name="Sánta Sándor"] (Fidesz) úgy vélte: Baráth Lajos mindent megtett eddig, amit megtehetett az állása kockáztatása nélkül. [namelink name="Marosvári Attila"] alpolgármester (Polgári Szövetség Makóért) javasolta, írjanak levelet a megyei önkormányzatnak, hogy ne vonja el a kórháztól a 125 millió forintot. Legalább egy jajkiáltással fejezzük ki tiltakozásunkat – fogalmazott Marosvári. Indítványát mindkét politikai oldal támogatta. A kórház beszámolóját egyhangúlag, 12 igennel fogadta el a testület.

A grémium megtárgyalta az önkormányzat 2014-ig tartó gazdasági programját, amelynek szlogenje: Legyen fiataljainknak vonzó Makó. Buzás Péter elmondta, a város határozott célja a fiatalok helyben tartása, a tanulmányaikat elvégzők visszacsábítása. Amikor a polgármester sorolta a fiatalokat érintő tervezett beruházásokat, megjegyezte: már ő is nagyon szeretne unokát. Elhangzott, 2014-re 1000 új munkahely létesül, az új fürdőhöz kapcsolódva 500, míg a svájci és török befektetőnek köszönhetően szintén 500.

3 új tanácsnok, 5 éves mandátum

Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosításakor az eddigi három tanácsnok – fiatalokért és sportügyekért felelős ([namelink name="Molnár László"]), mezőgazdasági ([namelink name="Gál Sándor"]), civilkapcsolati ([namelink name="Márton Imre"]) – mellé három újabb tanácsnokot választott a polgármesterrel együtt 12 fős képviselő-testület: Kiss Imréné lett az idősügyi, [namelink name="Gáspár Sándor"] a közbiztonsági, [namelink name="Kovács Sándor"] a környezetvédelmi tanácsnok. A Makói Városi Televízió ügyvezetőjének, Rácz Csabának a mandátumát 5 évvel, 2016. március 30-áig meghosszabbították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!